Bardzo oryginalna turecka sałatka ze smażonej marchewki. Zgodnie z tradycją podajemy ją raczej jako przystawkę, niż jako dodatek.
Przepis na Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi >>
Zapiekane pomidory z pikantnym nadzieniem mogą być podawane na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sprawdzają się zarówno w roli przystawki, jak i dodatku do mięsa lub ryby.
Przepis na Nadziewane pomidory z Umbrii >>
Klasyczna przystawka z czasów cesarsko-królewskich. Bardzo smaczny, zdecydowanie przyprawiony serek podajemy w towarzystwie rozmaitych świeżych warzyw, oliwek, krakersów, małych ciepłych grzanek, korniszonów itp.
Przepis na Serek z Liptowa czyli liptauer >>
Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
Przepis na Bakłażanowe pizzetki >>
Bardzo smaczny krem z pieczonych bakłażanów, najlepszy jako dip do kawałków selera naciowego, marchewki, rzodkiewek, listków cykorii...
Przepis na Dip bakłażanowy >>
Delikatna warzywna przystawka, znakomita w ciepły letni (a nawet jesienny) wieczór - z kawałkiem bagietki albo tureckiego chlebka...
Przepis na Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą >>
Jeden z najprostszych - i najlepszych - sposobów podawania krewetek.
Przepis na Sałatka z krewetek >>
Najbardziej znane greckie danie - gęsty sos jogurtowy podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania lub jako dodatek do grillowanego mięsa.
Przepis na Tzatziki >>
Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
Przepis na Pieczarki z kolendrÄ… >>
Soczyste zielone szparagi podawane na ciepło. Jeden z wielu znakomitych przepisów nieocenionej Delii Smith.
Przepis na Zielone szparagi z szynką parmeńską >>