Soczyste zielone szparagi podawane na ciepło. Jeden z wielu znakomitych przepisów nieocenionej Delii Smith.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Zielone szparagi z szynką parmeńską - Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy w wodzie lub na parze na półmiękko. Odcedzamy i zostawiamy do przestygnięcia. Parmezan ścieramy na grubej tarce. Każdy plasterek szynki posypujemy tartym serem. Na serze układamy szparag i zwijamy. Szparagowo-serowo-szynkowe paczuszki układamy obok siebie na żaroodpornym półmisku. Wstawiamy na najwyższą półkę piekarnika i pieczemy 5 minut, aż szynka zacznie się rumienić, a ser się stopi. Podajemy natychmiast.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Zielone szparagi z szynką parmeńską: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |