Smaczny, słodko-ostry chutney, pasuje nie tylko do curry i innych dań mniej więcej indyjskich, ale także do pasztetów i mięs na zimno. Doskonały do rozmaitych dań z kaczki.
Przepis na Chutney z mango nr 2 >>
Wyjątkowo smaczna konfitura - wycinek z tym przepisem, z jakiegoś francuskiego pisma, mam od lat i często jest w użyciu. Zwłaszcza, gdy trafią się piękne morele.
Przepis na Klasyczna konfitura z moreli >>
Jesień - czas przetworów. Akurat przypadkiem trafiłam na ten przepis w ostatnim numerze Food and Travel i okazało się, że wszystkie składniki mam w domu. Chutney wygląda bardzo przyjemnie, ale czy jest równie dobry, okaże się dopiero za miesiąc (smaki muszą się przegryźć).
Przepis na Chutney z bakłażana i dyni >>
To naprawdę są najlepsze gruszki na świecie! Przepis mam od przyjaciółki mojej Mamy i - Mamo, wybacz, ale jest lepszy, niż Twój! (to znaczy JESZCZE lepszy). Bez gruszek nie wyobrażam sobie żadnych Świąt, a pasują do każdego mięsa na zimno, szczególnie zaś do pasztetu. Świetne też z dziczyzną.
Przepis na Najlepsze marynowane gruszki (Ani Kanabrodzkiej) >>
Kabaczki potrafią urosnąć do rozmiaru Zeppelina... I nie wiadomo wtedy, co z nimi zrobić, zwłaszcza, że w smaku trzeba im trochę pomóc. Możemy z nich zrobić konfiturę, zaostrzoną sokiem i skórką z cytryn.
Przepis na Cytrynowa konfitura z kabaczka >>
Pod jabłoniami na naszej wsi rosną stare krzaki czerwonych porzeczek, lekko zdziczałych. Do jedzenia nadają się średnio, ale do przetworów są znakomite - robimy z nich galaretkę, cieszącą się niezwykłym powodzeniem wśród przyjaciół, maniacko przez nas obdarowywanych. W zeszłym bowiem roku z trzech krzaków dało się zrobić ponad trzydzieści słoików, w tym roku zaś wyszło dwadzieścia parę...
Przepis na Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek >>
Niezwykle popularna na całych Bałkanach pasta o jaskrawopomarańczowym kolorze. Doskonała do mięsa z grilla, szczególnie rozmaitych kiełbasek i kotlecików, doprawionych szczodrze czosnkiem.
Przepis na Ajvar (pasta z papryki i bakłażanów) >>
Bardzo zabawny i sympatyczny dodatek do zimnych mięs lub ryby w galarecie (zresztą i do każdej innej, może oprócz śledzia).
Przepis na Marynowane kapary >>
Plastry pomarańczy ze skórką w korzennym syropie... Doskonałe nie tylko do pieczonego drobiu, pasztetu lub dojrzałych serów, ale i jako prezent.
Przepis na Marynata z pomarańczy >>
Będę to dzisiaj robić - dam znać, jak mi poszło. Uczciwie przyznaję - ten przepis na klasyczną kiszoną koreańską kapustę pochodzi z książki "Quick and Easy Korean Cooking" Cecilii Hae-Jin Lee, ale czyż dużo wiemy o kuchni koreańskiej? Nie mam autentycznego proszku chilli, a do koreańskiego sklepu dziś nie pojadę, bo sypie śnieg. Zastąpię go jakimś innym, trudno. Większy problem widzę w tym, że chyba nie mam takiej dużej miski...
Przepis na Kimchi >>