Po świętach trzeba czasem lekko zmienić swoje jedzeniowe przyzwyczajenia... No co robić - albo obiadki rodzinne, albo smukła linia... Ten hummus ma same zalety - jest lekki, smaczny, ma dość niski (i jakże modny) indeks glikemiczny, a poza tym smakuje podobnie do znacznie tłustszego oryginału.
Przepis na Odchudzający hummus >>
Przywiozłam z Polski całe solone śledzie, z mleczem i ikrą. Trzeba je wymoczyć, oczyścić, wyfiletować i obedrzeć ze skóry, to prawda. Ale są bardzo smaczne, warto więc (raz do roku) się pomęczyć.
Przepis na Śledzie z sosem jabłkowym >>
Szybkie, niekrępujące, a eleganckie danie w ładnej biało-zielonej tonacji. Takie kalmary możemy podać na lunch lub przystawkę, możemy też rozłożyć je na łyżkach do zupy (patrz tekst przepisu) i podać na przyjęciu stojącym.
Przepis na Kalmary z pesto z rukoli >>
Może akurat gdzieś jest sezon na figi, jedne z moich ulubionych owoców? Jeśli ktoś już nie może patrzeć na takie zrywane prosto z drzewa, to ta przystawka jest właśnie dla niego!
Przepis na Figi zapiekane z mozzarellą >>
Optymistyczny i witaminowy twarożek przednówkowy. Znakomity na śniadanie i kolację (z razowym chlebkiem, mmm...) albo nawet i na przyjęcie: wówczas małe porcyjki twarożku układamy na niedużych, sztywnych listkach sałaty rzymskiej lub cykorii.
Przepis na Wiosenny twarożek >>
Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.
Przepis na Najlepsza pasta z jajek i awokado >>
Byłam niedawno w tureckim markecie i nie umiałam się oprzeć najróżniejszym odmianom papryki. Ta długa, jasnozielona jest znakomita zarówno na surowo, jak i duszona nadziewana, ale w tym przepisie świeci szczególnym blaskiem. Świeży zgrillowany tuńczyk, masa czosnku i właśnie papryka to błyskawiczna i przepyszna kombinacja, którą serdecznie polecam.
Przepis na Świeży tuńczyk z czosnkiem i papryką >>
Bardzo dobra zakąska pod wino - mule w słodkawej winnej zalewie, z marchewką i kaparami. Podajemy w eleganckich miseczkach, z dużą ilością świeżej, chrupiącej bagietki.
Przepis na Escabeche z muli >>
Elegancka ryba na surowo - mój ulubiony typ przystawki. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki i takąż ilością białego lub różowego wina.
Przepis na Kolorowe carpaccio z łososia i dorsza >>
Przepyszne świeże karczochy w mocno czosnkowym, ale delikatnym sosie. Przyznam, że jeśli mam jeszcze w domu jakieś świeże zioła, to też je dorzucam do garnka - doskonały jest szczególnie estragon, ale i rozmaryn się nada. Świetna przystawka przed kolacją w stylu śródziemnomorskim.
Przepis na Karczochy po prowansalsku >>