Ciekawa odmiana marynowanego łososia, z typowymi dla kuchni tajskiej przyprawami. Choć nie sądzę, żeby było to narodowe danie Tajów...
Przepis na Gravad lax po niby-tajsku >>
Dukkah jest mieszanką sezamu, orzechów i przypraw, prażonych razem i zmielonych. Najpierw macza się kawałek chleba w oliwie, potem w dukkah, a potem zjada. To jest WSPANIAŁE!!! (a przepis Claudii Roden)
Przepis na Dukkah >>
Intensywny smak sosu, opartego na oleju sezamowym i imbirze, dodaje surowej wołowinie nowego blasku.
Przepis na Carpaccio z sosem dalekowschodnim >>
Ładna przystawka z zielonych warzyw z przepiórczym jajkiem. Awokado musi być dojrzałe, ale nie tak miękkie, jak bierzemy do guacamole - nie może się rozciapciać przy mieszaniu. Jajka przepiórcze obieramy pod strumieniem zimnej wody - skorupka łatwiej wtedy schodzi.
Przepis na Zielony "tatarek"
>>
Luksus, co tu kryć. Ale trzeba czasem zaszaleć i tą przystawką da się to osiągnąć - owoce morza do tanich zdecydowanie nie należą, ale smak jest... sublime, z braku lepszego określenia.
Przepis na Ciepła przystawka z owoców morza >>
Rzeczywiście mocno wytrawna zakąska o korzeniach południowoamerykańskich. Sok z limetki i alkohol ścinają białko w surowej rybie, nadając jej nie tylko smak, ale i zmieniając konsystencję. Odsączone z marynaty kawałeczki dorady podajemy na listkach sałaty.
Przepis na Jeszcze jedno ceviche, wytrawne >>
Krem z twarożku i roqueforta podajemy w małych kieliszkach na przystawkę. Możemy także potraktować go jako deser, zwłaszcza dla tych gości, którzy nie uznają słodyczy.
Przepis na Krem serowy z gruszką >>
Luksusowa - bo z foie gras i truflami (ze słoika). Awaryjna, bo robi się ją błyskawicznie, kiedy goście już zdejmują płaszcze, a my właśnie odkryliśmy, że galaretka z kurczaka nie stanęła, suflet klapnął już w piekarniku, a śledzie okazały się tak słone, że nikomu nie ośmielimy się ich podać.
Przepis na Luksusowa awaryjna przystawka >>
Bardzo ozdobna, błyskawiczna przystawka ze "słoikowych" karczochów. Jeśli mamy czas, możemy oczywiście sami ugotować świeże karczochy - będzie jeszcze smaczniej! Aha - do tego dania potrzebujemy spody karczochów, a nie serca.
Przepis na Karczochy z wędzonym łososiem >>
Ni to ciastko, ni to flan ni suflet z pysznego francuskiego sera coulommiers i duszonych porów. Bardzo dobra i elegancka przystawka. Można także podać to danie na deser - nie wszyscy lubią słodycze, a dobrze jest czymś zakończyć uroczysty posiłek, zresztą niesłodkie desery akurat są w modzie. A - trzeba pamiętać, żeby ser był zimny, łatwiej będzie go obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
Przepis na Ciepła przystawka z porów i sera coulommiers >>