Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
Przepis na Terrine z hiszpańskiej tortilli >>
Suszone figi podane na ciepło - maleńkie danko dla zaostrzenia apetytu.
Przepis na Figi nadziewane kozim serem >>
Klasyczna tunezyjska sałatka, którą podaje się na przystawkę. Wyjątkowo dekoracyjnie wygląda ozdobiona czarnymi oliwkami i gałązkami świeżej kolendry.
Przepis na Sałatka z gotowanej marchewki >>
Plastry różnokolorowej papryki z delikatnie przyprawionym śmietankowym serkiem - przystawka lekka i łatwa, ale dostatecznie elegancka, by podać ją gościom.
Przepis na Papryka nadziewana serkiem >>
Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.
Przepis na Awokado z sosem curry >>
Bardzo smaczne grzaneczki z oryginalnym wierzchem. Ślimaki kupujemy już przygotowane (w puszkach), nie musimy ich łapać sami.
Przepis na Crostini z kozim serem i ślimakami >>
Grzaneczki z klasycznym wierzchem z tuńczyka. Delikatne i bardzo smaczne, są doskonałą zakąską do białego wina.
Przepis na Crostini z pastą z tuńczyka >>
Duszone papryki w pysznym sosie są znakomitym dodatkiem do crostini, ale też samodzielną przystawką (z kawałkami świeżej bułki). Możemy też je podać jako dodatek do mięsa lub - jeszcze lepiej - morskiej ryby z rusztu.
Przepis na Peperonata >>
Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!
Przepis na Ser halloumi z grilla >>
Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.
Przepis na Mus z wędzonego łososia i krewetek >>