Jest to danie z gatunku "nie wierz gębie.." Dawno, dawno temu nie chciałam w ogóle słuchać o tym śledziu - ze słodkim sherry? Z sosem majonezowym?? Z mandarynkami??? Niemożliwe! Tłumaczyłam mojej Przyjaciółce Dżemili, że to nie może być smaczne. A jednak dałam się skusić i nie żałuję. Więc "połóżcie na zębie", bo też nie pożałujecie!
Przepis na Śledzie w sherry (od Dżemili) >>
Mój śledziowy wybór na Wielki Piątek AD 2015. Przepis pochodzi z cudownej książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorstwa Marii Lemnis i Henryka Vitry i wpisuję go tu ku i dla pamięci - ku pamięci Autorów (czyli tak naprawdę Tadeusza Żakieja, bo "Lemnis i Vitry" to był pseudonim) i dla pamięci własnej, bo mój egzemplarz tej książki jest już w rozsypce i nie wiadomo, jak długo jeszcze przetrwa... Gwoli uczciwości muszę jednak ostrzec, że przepis ten wymaga zanikającej już umiejętności sprawiania całych solonych śledzi... Ale jeśli potrafię ja, to zapewne potrafią i inni.
Przepis na Åšledzie po polsku >>
Znakomity wegetariański pasztet z selera i - no cóż - prawdziwków (stąd luksus w tytule). Mówiąc szczerze - używam prawdziwków mrożonych, krojonych w drobną kostkę. Jesienią zamieniłam prawdziwki na świeże podgrzybki - było ich w zeszłym roku mnóstwo! Przepis dostałam od koleżanki, koleżanka od swojej koleżanki itd, ale ponieważ wprowadziłam kilka modyfikacji, pozwalam sobie na umieszczenie go tutaj, nie roszcząc sobie jednak prawa do oryginału :). Tak czy owak, pasztet jest świetny i można go podawać na zimno z marynatami i sosami, lub na ciepło, jako pieczeń, na przykład z czerwoną kapustą (patrz: Czerwona kapusta wrednej Niemki).
Przepis na Luksusowy pasztet z selera z grzybami >>
Bardzo lubię bakłażany, pod warunkiem, ze nikt nie każe mi jeść ich skórki... W tej indyjskiej sałatko-paście używamy tylko upieczonego miąższu, więc mogę ją jeść od rana do wieczora. Zwróćcie uwagę na sposób pieczenia bakłażanów - jest bardzo użyteczny; "pokratkowaną" powierzchnię można smarować i posypywać najróżniejszymi dodatkami z bardzo różnych obszarów kulinarnych - a to sosem sojowym, olejem i ziarnem sezamowym, a to roztartym czosnkiem i rozmarynem, a to znów pesto i orzeszkami piniowymi (na koniec posypać parmezanem).
Przepis na Sambal z bakłażanów >>
To jest naprawdę przepyszne! Wegetariańska wersja małego tajskiego danka o wspaniałej nazwie "Konie w Galopie". Intensywny smak umami na świeżym ananasie z pikantną odrobiną świeżej papryczki chili... Mój nowy ulubiony przepis!
Przepis na Mar Hor, czyli Konie w Galopie >>
Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.
Przepis na Cukinia z pomidorami na zimno >>
Niesłychanie proste i znakomite puree z pieczonych bakłażanów o lekko wędzonym smaku. Jeśli trochę zostanie - choć to mało prawdopodobne - można potraktować jak sos i wymieszać z ugotowanym makaronem. To jeden z moich ulubionych przepisów.
Przepis na Puree z bakłażanów z oliwą >>
Bardzo elegancka przystawka, podawana w indywidualnych porcjach. Sałatka z ogórka to klasyczny dodatek - wpływa nie tylko na smak, ale i na wygląd dania. Warto się więc trochę pomęczyć przy samodzielnym ukręcaniu majonezu, choć - oczywiście - można pójść na skróty...
Przepis na Babeczki z wędzonego łososia >>
Sałatka z różowych krewetek w zielonym pikantnym sosie. Efektowna i egzotyczna, jest jednocześnie szalenie prosta w wykonaniu. Doskonała na lunch (dla 4 osób) lub jako przystawka (6 porcji).
Przepis na Krewetki w limetkowej marynacie >>
Pieczona papryka ze znakomitym nadzieniem z dodatkiem anchois. Smaczna zarówno na zimno, jak i na ciepło, zawsze z dodatkiem chrupiącej bagietki. A czy przepis ten naprawdę pochodzi z Piemontu, to - szczerze mówiąc - nie mam pojęcia...
Przepis na Papryki piemonckie >>