W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tzatziki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Tzatziki

Tzatziki

Najbardziej znane greckie danie - gęsty sos jogurtowy podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania lub jako dodatek do grillowanego mięsa.

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • ogórek saÅ‚atkowy Å›redniej wielkoÅ›ci
  • 600 ml naturalnego greckiego lub tureckiego jogurtu
  • Å›wieża miÄ™ta
  • koperek
  • 3 zÄ…bki czosnku

Tzatziki - Opis przyrzÄ…dzania:

Ogórek myjemy, osuszamy i ścieramy ze skórką na grubej tarce. Solimy i wykładamy na gęste sito do odcieknięcia (na mniej więcej godzinę). Jogurt wkładamy do miski, dodajemy odciśnięty ogórek oraz ząbki czosnku rozgniecione z odrobiną soli na piure. Siekamy tyle mięty i koperku, żeby wyszło po 3 łyżki każdego zioła. Dodajemy do jogurtu. Starannie wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kawałkami surowych warzyw do maczania albo z pieczoną papryką, karczochami lub mięsem z grilla.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Tzatziki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: