Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Bakłażanowe pizzetki - Opis przyrządzania:
Bakłażan - najlepiej cienki i długi - kroimy w równe, centymetrowej grubości plastry. Jajko wybijamy na talerzyk i roztrzepujemy z łyżką mleka. Na drugi talerzyk wysypujemy trochę tartej bułki. Plastry bakłażana solimy, maczamy w jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni. Dojrzałe, ale twarde pomidory kroimy w plastry - tyle, ile jest plastrów bakłażana. Kawałek żółtego sera - jakiegokolwiek, mogą też być resztki różnych gatunków - ścieramy na grubej tarce. Na każdym plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, posypujemy pieprzem, oregano i tartym serem. Zapiekamy w gorącym piekarniku, aż ser się stopi i lekko przyrumieni.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bakłażanowe pizzetki: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |