W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażanowe pizzetki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Bakłażanowe pizzetki

Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bakÅ‚ażan
  • kilka pomidorów
  • jajko
  • Å‚yżka mleka
  • tarta buÅ‚ka
  • oliwa z oliwek
  • okoÅ‚o 100 g żółtego sera
  • oregano

Bakłażanowe pizzetki - Opis przyrządzania:

Bakłażan - najlepiej cienki i długi - kroimy w równe, centymetrowej grubości plastry. Jajko wybijamy na talerzyk i roztrzepujemy z łyżką mleka. Na drugi talerzyk wysypujemy trochę tartej bułki. Plastry bakłażana solimy, maczamy w jajku i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanej oliwie i osączamy na papierowym ręczniku. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni. Dojrzałe, ale twarde pomidory kroimy w plastry - tyle, ile jest plastrów bakłażana. Kawałek żółtego sera - jakiegokolwiek, mogą też być resztki różnych gatunków - ścieramy na grubej tarce. Na każdym plastrze bakłażana kładziemy plasterek pomidora, posypujemy pieprzem, oregano i tartym serem. Zapiekamy w gorącym piekarniku, aż ser się stopi i lekko przyrumieni.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bakłażanowe pizzetki: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: