W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą

Delikatna warzywna przystawka, znakomita w ciepły letni (a nawet jesienny) wieczór - z kawałkiem bagietki albo tureckiego chlebka...

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bakÅ‚ażan
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • Å‚yżeczka suszonych ziaren kolendry
  • Å›wieża bazylia

Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą - Opis przyrządzania:

Spory bakÅ‚ażan obieramy ze skórki i kroimy wzdÅ‚uż na plastry o gruboÅ›ci pół centymetra – powinno nam wyjść takich plastrów sześć. KolendrÄ™ rozbijamy tÅ‚uczkiem w moździerzu. Smarujemy każdy plaster bakÅ‚ażana oliwÄ… i posypujemy z jednej strony poÅ‚owÄ… kolendry. WkÅ‚adamy bakÅ‚ażan pod rozgrzany grill w piekarniku na okoÅ‚o 6 minut (stronÄ… z kolendrÄ… do grilla), po czym odwracamy, posypujemy reszta kolendry i dopiekamy przez 4-5 minut – plastry bakÅ‚ażana powinny lekko siÄ™ przypiec, ale nie spalić! Kilka liÅ›ci Å›wieżej bazylii rwiemy na mniejsze kawaÅ‚ki. Upieczony bakÅ‚ażan solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy bazyliÄ…. Podajemy na ciepÅ‚o.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą przepisy:

  • BakÅ‚ażanowe pizzetki
    Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
  • Ryż z bakÅ‚ażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Ryż z bakÅ‚ażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat)
    Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
  • Makaron z sosem z bakÅ‚ażana
    Bakłażany, czosnek i ostra papryka - kwintesencja włoskiego południa.
  • SaÅ‚atka z bakÅ‚ażanów
    Oryginalna sałatka z gotowanych bakłażanów. Kolejna sałatka o konsystencji sosu lub pasty, dobra do nabierania kawałkami chleba lub bułki. Świetny element talerza ze śródziemnomorskimi mezze.
  • Sambal z bakÅ‚ażanów
    Bardzo lubię bakłażany, pod warunkiem, ze nikt nie każe mi jeść ich skórki... W tej indyjskiej sałatko-paście używamy tylko upieczonego miąższu, więc mogę ją jeść od rana do wieczora. Zwróćcie uwagę na sposób pieczenia bakłażanów - jest bardzo użyteczny; "pokratkowaną" powierzchnię można smarować i posypywać najróżniejszymi dodatkami z bardzo różnych obszarów kulinarnych - a to sosem sojowym, olejem i ziarnem sezamowym, a to roztartym czosnkiem i rozmarynem, a to znów pesto i orzeszkami piniowymi (na koniec posypać parmezanem).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: