Delikatna warzywna przystawka, znakomita w ciepły letni (a nawet jesienny) wieczór - z kawałkiem bagietki albo tureckiego chlebka...
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
bakłażan
oliwa z oliwek
cytryna
łyżeczka suszonych ziaren kolendry
świeża bazylia
Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą - Opis przyrządzania:
Spory bakÅ‚ażan obieramy ze skórki i kroimy wzdÅ‚uż na plastry o gruboÅ›ci pół centymetra – powinno nam wyjść takich plastrów sześć. KolendrÄ™ rozbijamy tÅ‚uczkiem w moździerzu. Smarujemy każdy plaster bakÅ‚ażana oliwÄ… i posypujemy z jednej strony poÅ‚owÄ… kolendry. WkÅ‚adamy bakÅ‚ażan pod rozgrzany grill w piekarniku na okoÅ‚o 6 minut (stronÄ… z kolendrÄ… do grilla), po czym odwracamy, posypujemy reszta kolendry i dopiekamy przez 4-5 minut – plastry bakÅ‚ażana powinny lekko siÄ™ przypiec, ale nie spalić! Kilka liÅ›ci Å›wieżej bazylii rwiemy na mniejsze kawaÅ‚ki. Upieczony bakÅ‚ażan solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy bazyliÄ…. Podajemy na ciepÅ‚o.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą: do zrobienia w ostatniej chwili
Podobne do Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą przepisy:
Bakłażanowe pizzetki Znakomita zakąska do czerwonego wina lub przystawka - wówczas upieczone plastry bakłażana układamy na listkach sałaty i ozdabiamy świeżą bazylią.
Ryż z bakłażanem z Maharasztry (Vangi Bhaat) Tradycyjna weselna potrawa ze stanu Maharasztra, ulubione (ostatnio) danie Młodszego Dziecka. Ryż jest żółty od turmeriku, pachnący od garam masala, lekko pikantny dzięki chilli... Przepis pochodzi z książki "The Indian Kitchen" autorstwa Monishy Bharadwaj, notabene fascynującego kompendium wiedzy o indyjskiej kuchni.
Sałatka z bakłażanów Oryginalna sałatka z gotowanych bakłażanów. Kolejna sałatka o konsystencji sosu lub pasty, dobra do nabierania kawałkami chleba lub bułki. Świetny element talerza ze śródziemnomorskimi mezze.
Sambal z bakłażanów Bardzo lubię bakłażany, pod warunkiem, ze nikt nie każe mi jeść ich skórki... W tej indyjskiej sałatko-paście używamy tylko upieczonego miąższu, więc mogę ją jeść od rana do wieczora. Zwróćcie uwagę na sposób pieczenia bakłażanów - jest bardzo użyteczny; "pokratkowaną" powierzchnię można smarować i posypywać najróżniejszymi dodatkami z bardzo różnych obszarów kulinarnych - a to sosem sojowym, olejem i ziarnem sezamowym, a to roztartym czosnkiem i rozmarynem, a to znów pesto i orzeszkami piniowymi (na koniec posypać parmezanem).