Współczesna wariacja na temat odwiecznie uznanej kombinacji słodkich buraków i słonej fety. Niekoniecznie przystawka dla tradycyjnej teściowej, ale przyjaciele bywali po świecie powinni być zachwyceni!
Przepis na Pieczone buraczki z fetÄ… >>
Bardzo smaczna, lekko ostra pasta rybna do kanapek - najlepiej sprawdza się ciemnym chlebie, ale w wersji bardziej eleganckiej możemy podać ją z grzankami melba.
Przepis na Pasta z wędzonej makreli >>
Suflet dwa razy pieczony jest bezcennym wynalazkiem nowoczesnej kuchni. Ma wprawdzie trochę inną konsystencję, niż tradycyjny suflet, za to jest równie atrakcyjny i luksusowy, a da się go zrobić wcześniej (i dopiero tuż przed podaniem upiec po raz drugi), no i zawsze się udaje. Naprawdę.
Przepis na Suflet z gruyera dwa razy pieczony >>
Minimalistyczna w duchu przystawka, a skoro tak, to wszystkie składniki muszą być absolutnie najlepszej jakości - idealnie dojrzałe awokado, ruszający się jeszcze tuńczyk (no, w każdym razie prawie), oliwa pierwszego sortu...
Przepis na Awokado z sashimi z tuńczyka >>
Inna wersja smażonej cebuli, tym razem z mąką kukurydzianą. Może nie jest to najzdrowszy sposób spożywania witamin, ale w końcu życie samo w sobie też nie jest zbyt zdrowe.
Przepis na Cebula w cieście >>
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań: śledzie i 2 rodzaje musztardy w jednym... Mmm.
Przepis na Åšledzik w musztardowym sosie >>
Troszkę lżejsza wersja, niż klasyczny Obatzter (względnie Obatzda), który robi się głównie z cameberta i masła. Dodatek jogurtu i kremowego serka sprawia, że łatwiej pastę smarować na chlebie (żytnim) lub nabierać kawałkami surowych warzyw (rzodkiewki są wyjątkowo dobre).
Przepis na Pyszna pasta z serkiem camemberkiem >>
Jarzynka dla wielbicieli kminu rzymskiego - czyli na przykład dla mnie. Tradycyjnie podaje się taką marchewkę na przystawkę, ale równie dobra jest jako dodatek do kurczaka lub duszonego królika.
Przepis na Marchewka z kminem rzymskim >>
Bób przyrządzony w ten sposób możemy podać na przystawkę (z grzaneczką z serem), jako małe danko (tapa), dodatek do mięsa (świetny z kiełbaskami) lub jako sałatkę. Jeden prosty przepis, a tyle możliwości!
Przepis na Bób z sherry >>
Określenie "po marokańsku" dotyczy raczej zestawu przypraw, niż samego kalafiora, który jakoś mi się z gorącą Afryką nie kojarzy... Ale kmin, rzymski, kolendra, świeża mięta świetnie się z naszym poczciwym kalafiorkiem komponują. Podajemy na przystawkę, wraz z innymi jarzynami na ciepło lub jako dodatek do smażonego sera, kawałka mięsa z rusztu lub sadzonych jajek (pycha).
Przepis na Kalafior po marokańsku >>