W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi

Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi

Bardzo oryginalna turecka sałatka ze smażonej marchewki. Zgodnie z tradycją podajemy ją raczej jako przystawkę, niż jako dodatek.

Kraj pochodzenia: Turcja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 500 g (1/2 kg) Å‚adnych marchewek
  • oliwa z oliwek
  • 125 g wyÅ‚uskanych orzechów wÅ‚oskich
  • sÅ‚odka mielona papryka
  • kmin rzymski
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • szklanka (250 ml) greckiego lub tureckiego jogurtu naturalnego
  • cytryna
  • natka pietruszki

Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi - Opis przyrządzania:

Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na długie i cienkie strużki. 2 łyżki oliwy rozgrzewamy na dużej patelni, wrzucamy marchewkę i smażymy 2-3 minuty. Włoskie orzechy siekamy i wrzucamy do marchewki. Chwilę smażymy. Dodajemy przyprawy: łyżeczkę słodkiej mielonej papryki, sporo świeżo zmielonego pieprzu i 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. Marchewkę z dodatkami smażymy jeszcze 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Czosnek drobno siekamy i mieszamy z jogurtem. Dodajemy do ostudzonej marchewki. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Posypujemy siekaną natką pietruszki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sałatka z marchewki z orzechami włoskimi przepisy:

  • SaÅ‚atka z kapusty (charkalaka)
    Popularna sałatka z Południa Afryki. Doskonała do mięsa lub ryby z grilla - lub z piekarnika, jeśli śnieg zasypie nam ogrodowy ruszt... Powiew egzotyki zimową porą.
  • Turecka saÅ‚atka z selera
    Pyszna sałatka z selera korzeniowego i marchewki z orzechowym sosem. Podajemy ją jako przystawkę lub dodatek do mięsa, na przykład pieczonego kurczaka.
  • SaÅ‚atka z marchewki z rodzynkami
    Doskonała surówka do pieczonego lub duszonego kurczaka.
  • WoÅ‚owina z grzybami, wersja kataloÅ„ska
    Od dwu dni mamy jesień, a z grzybami ciągle jeszcze słabo - wszystko przez te letnie susze i upały. Myślę jednak, że polskie lasy zdążą przed zimą wyprodukować tyle prawdziwków, podgrzybków i maślaków, żeby dało się przyrządzić ten kataloński z pochodzenia gulasz, idealny skądinąd na chłodne polskie jesienne wieczory...
  • Bliskowschodnia zupa z bobu
    Wiosenna, solidna zupa z młodych warzyw - coś jakby minestrone, ale przyprawiona kolendrą i harissą. Świetna jako jedno danie, z czosnkową bagietką lub arabskim chlebkiem.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: