Zapiekane pomidory z pikantnym nadzieniem mogą być podawane na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sprawdzają się zarówno w roli przystawki, jak i dodatku do mięsa lub ryby.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy-Umbria
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
4 okrągłe pomidory
zÄ…bek czosnku
2 łyżki siekanej natki pietruszki
40 g pokruszonej bułki
2 fileciki anchois
jajko
oliwa z oliwek
ostra papryka
Nadziewane pomidory z Umbrii - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory kroimy horyzontalnie na pół. Wydłubujemy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Miąższ z pomidorów starannie mieszamy z czosnkiem, natką, posiekanymi filecikami anchois, całym jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie nakładamy do wydrążonych pomidorów. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pomidory ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą z oliwek (kolejne 2 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Nadziewane pomidory z Umbrii: można zrobić wcześniej
Sałatka z bakłażanów Oryginalna sałatka z gotowanych bakłażanów. Kolejna sałatka o konsystencji sosu lub pasty, dobra do nabierania kawałkami chleba lub bułki. Świetny element talerza ze śródziemnomorskimi mezze.
Pomidory prowansalskie Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...
Cukinia z pomidorami na zimno Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.
Sos Romesco Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
Pomidory nadziewane omletem Smaczne i lekkie danie, które może wystąpić w roli przystawki (z czosnkową grzanką), dodatku (do mięsa z grilla), dania kolacyjnego ( z sałatą) lub nawet głównego dania - wówczas podajemy po 2 pomidory na głowę i jakieś węglowodany, np. ryż lub kuskus.