W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Nadziewane pomidory z Umbrii

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Nadziewane pomidory z Umbrii

Zapiekane pomidory z pikantnym nadzieniem mogą być podawane na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej. Sprawdzają się zarówno w roli przystawki, jak i dodatku do mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia: Włochy-Umbria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 okrągłe pomidory
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 40 g pokruszonej bułki
  • 2 fileciki anchois
  • jajko
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka

Nadziewane pomidory z Umbrii - Opis przyrządzania:

Pomidory kroimy horyzontalnie na pół. Wydłubujemy miąższ, starając się nie uszkodzić skórki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Miąższ z pomidorów starannie mieszamy z czosnkiem, natką, posiekanymi filecikami anchois, całym jajkiem i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Nadzienie nakładamy do wydrążonych pomidorów. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pomidory ustawiamy w żaroodpornym naczyniu. Polewamy oliwą z oliwek (kolejne 2 łyżki) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Podajemy na gorąco, ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Nadziewane pomidory z Umbrii: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Nadziewane pomidory z Umbrii przepisy:

  • Sałatka z bakłażanów
    Oryginalna sałatka z gotowanych bakłażanów. Kolejna sałatka o konsystencji sosu lub pasty, dobra do nabierania kawałkami chleba lub bułki. Świetny element talerza ze śródziemnomorskimi mezze.
  • Pomidory prowansalskie
    Prawdziwie prowansalskie pomidory, zapiekane ze świeżymi ziołami. Doskonałe, moim zdaniem, przede wszystkim na ciepło, ale można je podawać też na gorąco i zimno. Świetne do białej pieczonej rybki z cytryną, do kurczaka, do zrazików cielęcych...
  • Cukinia z pomidorami na zimno
    Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.
  • Sos Romesco
    Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
  • Spaghetti z z Sycylii
    Makaron końca lata: z bakłażanem, papryką, pomidorami.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Natalia Korcelli, 2012-09-17 6:54:06
Będą dzisiaj na obiadek...
Moja ocena: 5