Klasyczny grecki przepis na grzyby w delikatnej zalewie. Podajemy jako część półmiska z mezze.
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pieczarki z kolendrą - Opis przyrządzania:
Pieczarki wycieramy ściereczką z ewentualnego brudu, odcinamy nóżki. Nasiona kolendry rozgniatamy w moździerzu. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy kolendrę i smażymy kilka sekund, wlewamy wino i łyżkę soku z cytryny. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i tymianek. Solimy i - pardon - pieprzymy. Zagotowujemy. Do gotującej się zalewy wrzucamy pieczarki, mieszamy, patelnię przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy grzybki, przekładamy je na głęboki półmisek, zaś zalewę gotujemy jeszcze chwilę na dużym ogniu. Zredukowaną zalewą polewamy pieczarki i zostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Posypujemy garścią siekanej natki pietruszki. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pieczarki z kolendrą: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Wrzesień 2023 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |