Skromna i delikatna zupa-krem. Podajemy z irlandzkim chlebkiem (soda bread) lub - bardziej kontynentalnie - z małymi grzaneczkami.
Przepis na Irlandzka zupa cebulowa >>
Postna, skromna zupa "przednówkowa" z południowej Francji. W dialekcie prowansalskim nazywa się aigo-boulido, czyli wrząca woda. Ale jest tam jeszcze parę składników, nie martwcie się.
Przepis na Prowansalska zupa czosnkowa >>
Zabawne smażone placuszki z azjatyckim sosem do maczania. Dobre jako pogryzka przed telewizorem lub nieduża przystawka przed kolacją o dalekowschodnim pochodzeniu.
Przepis na Placuszki kukurydziane z kokosem >>
Podstawa kuchni krajów Środkowego Wschodu. Fantastyczne w smaku kotleciki z grochu włoskiego (czyli cieciorki), bardzo zdrowe i nie tylko wegetariańskie, ale nawet wegańskie. Świetne są w gorącej picie, załadowanej dodatkowo sałatką z surowych warzyw i z jogurtowym (to już nie dla wegan) sosem. To jest jedno z moich najulubieńszych dań na świecie.
Przepis na Falafel (zwany również felafel lub tamiyya) >>
Wariacja na temat sabaudzkich ziemniaków, ale z nietypowym dodatkiem parmezanu. Bardzo udany dodatek do kaczki lub pieczonej polędwicy wołowej. Do jagnięciny też pasuje.
Przepis na Ziemniaki zapiekane z parmezanem >>
Niesłychanie praktyczny i uniwersalny przepis - ciasto zagniatamy dzień wcześniej, wstawiamy do lodówki na noc i dopiero tuż przed pieczeniem formujemy w focaccię lub pizzę. Smaczne i naprawdę bezproblemowe.
Przepis na Ciasto na focacciÄ™ lub pizzÄ™ >>
W Belgii zaczęły się już szparagi - wcześnie jakoś, ale są całkiem-całkiem, więc nie będę się kłócić o pory roku i sezony. Szparagi zielone tym górują nad białymi, że nie mają tych strasznych, trudnych do obrania włókien.
Przepis na Tarta z zielonymi szparagami >>
Zielone kostki lodu, doskonałe do Krwawej Mary, Dziewiczej Mary, Mańki Wegetarianki, gazpacho...
Przepis na Ogórkowe kostki lodu >>
Smaczny, słodko-ostry chutney, pasuje nie tylko do curry i innych dań mniej więcej indyjskich, ale także do pasztetów i mięs na zimno. Doskonały do rozmaitych dań z kaczki.
Przepis na Chutney z mango nr 2 >>
Świetny sposób na brukselkę - byle tylko jej nie rozgotować! Orzeszki piniowe dodają elegancji i charakteru. Bardzo smaczne do wieprzowiny, na przykład kotletów schabowych.
Przepis na Brukselka z orzeszkami piniowymi >>
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |