Bardzo pyszna odmiana klasycznych szkockich kruchych ciastek "shortbread". W przepisie ozdabiamy ciasteczka roztopioną czarną czekoladą, ale można je po prostu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na Orzechowe ciasteczka do herbaty >>
Bardzo maślane, piaskowe w konsystencji, klasyczne kruche ciastka. Tradycyjnie kroi się je w trójkąty (tak, jak na zdjęciu).
Przepis na Klasyczne szkockie kruche ciasteczka (shortbread) >>
Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.
Przepis na Imbirowy krem brulee >>
Doskonałe ciasto, niezbędne na każde Święta, a na Wielkanoc to już w ogóle. Według tego przepisu ciasta się nie wyrabia, za to zaczyn rośnie kilka godzin. Ciasto jest wilgotne i dość ciężkie, znakomicie nadaje się do ulubionego w moim domu świątecznego śniadania - kawałek ciasta smarujemy masłem, nakładamy szynkę, a potem jeszcze sos chrzanowy (Sos chrzanowy najlepszy na przykład). Ciotka Wanda wprawdzie już nie żyje, ale ciasto nadal się udaje, zawsze i bez pudła.
Przepis na Ciasto drożdżowe Ciotki Wandy z Paryża >>
Subtelny, piankowy deser z twarożku homogenizowanego z różowym sosem z rabarbaru i truskawek. Kwintesencja wiosny. Doskonały deser na Wielkanoc.
Przepis na Subtelny deser z twarożku z owocowym sosem >>
Pierwszy wiosenny placek musi być z rabarbarem, tym delikatnym jeszcze, bardziej różowym, niż zielonym. Podajemy z bitą śmietaną dla uczczenia zmiany pory roku.
Przepis na Migdałowy placek z rabarbarem >>
Najbardziej bezproblemowy krem brulee, jaki znam.
Przepis na Bezproblemowy krem brulee >>
Łagodny deser z mlekiem kokosowym i świeżym mango - możemy nim przekonać tradycjonalistów (w tym nieletnich) do nieco bardziej wschodnich smaków.
Przepis na Kokosowy budyń ryżowy >>
W mazurkach czekoladowych u nas w domu specjalizuje się moja Mama i to jest jej przepis. Mama ma dodatkowo talent plastyczny i jej mazurki są zawsze pięknie ozdobione - trzeba podziwiać, zanim się je pokroi.
Przepis na Mazurek czekoladowy (mój domowy) >>
Kajmaków jak mrówków - ta akurat polewa jest dość zwarta, o konsystencji kruchych krówek.
Przepis na Mazurek kajmakowy na bogato >>
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |