Bardzo dobre kuleczki koktajlowe - podajemy solo na wykałaczkach lub z jakimś delikatnym sosem do maczania (jogurtowym...). Trzeba tylko pamiętać, żeby nie podawać ich prosto z frytownicy, bo w ferworze przyjęciowych konwersacji goście mogą się poparzyć...
Przepis na Krokieciki z łososiem >>
Absolutny klasyk - filety z soli bez skóry, smażone w sporej ilości masła (to nie jest przepis dla osób stosujących dietę beztłuszczową...), podawane z cytryną i natką. Podajemy z małymi gotowanymi kartofelkami i sałatą.
Przepis na Klasyczna sola w maśle (sole meuniere) >>
Ostatnio odżywiam się głównie surową rybą: a to sushi, to sashimi, a przede wszystkim carpaccio lub tatar... Takie carpaccio jest pyszne, lekkie i zdrowe, tylko ryba musi być naprawdę bardzo świeża.
Przepis na Carpaccio z łososia >>
Bardzo oryginalna przystawka z surowego dorsza i wysmażonego na chrupko boczku. Lekkie, łatwe i przyjemne danie.
Przepis na Carpaccio z dorsza z boczkiem >>
Odja to marokańskie danie z jajek duszonych w sosie z dodatkami - w tym przypadku z krewetkami. Ilość harissy, palącej paprykowej pasty, ustalamy sobie sami, zgodnie z osobniczą odpornością na kapsaicynę.
Przepis na Odja (odża) z krewetkami >>
Plastry łososia przyprawiamy azjatyckim sosem, a do nich podajemy sałatkę z ogórków i chilli. Nietypowy sposób podania banalnej ryby, wart spróbowania szczególnie wiosną - kolorystyka odpowiednia...
Przepis na Wędzony łosoś z pikantnym ogórkiem >>
Absolutny klasyk, przedwojenne polskie danie. Nawet, kiedy jadano jeszcze wiślane minogi, śledzie przyrządzane w ten sam sposób cieszyły się równym powodzeniem. Nie da się ukryć - świetne pod wódkę.
Przepis na Śledzie marynowane jak minogi >>
Bardzo fajne krewetki, zupełnie nietypowe, ze słodko-ostrą mostardą (patrz Słownik) i śmietanką. Danie jemy palcami, trzeba by więc podać dużo serwetek, a jeśli goście odpowiednio wytworni, to nawet miseczki z wodą i plasterkiem cytryny. Dobrym dodatkiem będzie ryż (najlepiej mieszanka białego i ciemnego) lub świeżo upieczona focaccia.
Przepis na Krewetki z mostarda di frutta >>
Jeden z niezliczonych szwedzkich przepisów na marynowane filety śledziowe, tym razem ze świeżymi ziołami i czerwonym octem winnym.
Przepis na Śledzie w ziołowej marynacie >>
Tatar z łososia to ja mogę jeść rano, w południe i wieczorem... Indywidualne porcyjki takiego tatara, utrzymanego w wiosennej różowo-zielono-białej tonacji, są bardzo odpowiednią przystawką na uroczysty świąteczny obiad.
Przepis na Tatar z łososia z ogórkiem >>
« | Listopad 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | ||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |