Moja Mama tym lukrem polewa swój torcik pischinger (patrz przepis), ale dobry jest i w innych warunkach: można nim posmarować makowiec, ciasto czekoladowe, ciasto piaskowo-orzechowe...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: na jedno ciasto
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
150 g cukru pudru
30 g ciemnego kakao
3 łyżki mleka
płaska łyżka masła
Lukier czekoladowy - Opis przyrzÄ…dzania:
Cukier puder i kakao przesiewamy do miski. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy masło i stawiamy na małym ogniu. Kiedy masło się rozpuści, wlewamy mieszaninę do miski z cukrem i kakao i ucieramy drewnianą łyżką na gładką, lśniącą masę. Lukrem polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Lukier czekoladowy: do zrobienia w ostatniej chwili
Czekoladowe muffins (w wersji walentynkowej) Szalenie proste babeczki typu muffins, odpowiednie na każdą okazję. Te na zdjęciu upiekłam - raczej nietrudno się domyślić - na Walentynki. Z trudem zdążyłam zrobić zdjęcia, zaraz potem zostały dosłownie pożarte przez Dzieci i ich amerykańskiego przyjaciela Josepha.
Sernik pani Lalki (szarpany) Bardzo długo szukałam tego przepisu... Pamiętam go z dzieciństwa - moją Mamusię zawsze strasznie śmieszyła nazwa tego sernika, nieznana nam z pochodzenia, gdyż przepis nie był rodzinny, tylko z "Kobiety i Życia" albo "Przekroju". Kilka dni temu pożyczyłam od Mamusi jej ręcznie pisane zeszyty kucharskie i jest! Znalazłam!!! Jedyne, co mnie zaskoczyło, to dodatek wanilii ("proszku waniliowego") do masy serowej, gdyż doskonale pamiętam, że z Mamusią dodawałyśmy do niej cytrynę - startą skórkę i sok. I tak też mam zamiar zrobić w te nadchodzące Święta.
Jeszcze jedno ciasto czekoladowe Mocno czekoladowe ciasto, przełożone dżemem morelowym - doskonałe na podwieczorek, zwłaszcza jeśli obok postawimy miskę z rozmaitymi owocami jagodowymi. Maliny, mmm...
Il Gianduiotto Zabawny czekoladowo-migdałowy deser, podawany na zimno, z bitą śmietaną. Robi się go błyskawicznie, tylko potem trzeba poczekać, aż zastygnie.
Torcik Pischinger mojej Mamusi Moja Mamusia wprawdzie nie ma nic wspólnego z Krakowem, ale typowy dla tego miasta torcik Pischinger robi znakomity. Prosty i wykwintny.
[MD]Cinek, 2021-12-29 13:37:42
Natalka, bardzo dziękuję za pomoc :-). Zaraz tak zrobię jak piszesz.
Moja ocena: brak oceny
Natalka, 2021-12-29 12:49:37
Ucierać drewnianą łyżką to znaczy mieszać, ale wolno i starannie, tak jakby rozcierając o ścianki miski. Lukru raczej nie ucieramy (znów!) mikserem, ale możesz spróbować, nie wybuchnie! Pozdrawiam
Moja ocena: brak oceny
[MD]Cinek, 2021-12-29 12:44:22
Czy można utrzeć maszynką - widełkami?
Moja ocena: brak oceny
[MD]Cinek, 2021-12-29 12:22:19
Nie rozumiem zdania: "i ucieramy drewnianą łyżką".
Co to znaczy? Jak ucierać łyżką? Mam mieszać? Ucierać to bardziej na tarce, nie bardzo wiem jak łyżką się uciera. Jak to zrobić? Serio nie wiem.
A przepis wygląda na bardzo fajny :-) zaraz będę tworzył polewę do babki :-))).
Pozdrawiam serdecznie :-).
Marcin
Moja ocena: brak oceny
Kamila, 2014-09-06 0:23:29
Sprawdza się doskonale jako polewa babki piaskowej. Dziękuję za przepis.
Moja ocena: 5