Bardzo smaczny krem z pieczonych bakłażanów, najlepszy jako dip do kawałków selera naciowego, marchewki, rzodkiewek, listków cykorii...
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dip bakłażanowy - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy pod rozgrzany grill na 10-15 minut z każdej strony – ich skórka powinna się przypiec i popękać. W czasie, gdy bakłażany się pieką, gotujemy czosnek w wodzie do miękkości. Upieczone bakłażany wkładamy do miski z zimną wodą, a gdy ostygną, wykładamy je na sito do osączenia. Łyżką wybieramy miąższ ze środka. Odciskamy go na sitku z nadmiaru wody, po czym miksujemy w malakserze lub blenderze, dodając łyżkę soku z cytryny, ugotowany czosnek i – po trochu – serek. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy, aż bakłażan z dodatkami osiągnie gładką konsystencję. Chłodzimy w lodówce.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Dip bakłażanowy: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna