Lekkie, wiosenne danie z moich ulubionych zielonych szparagów. Podajemy z kawałkami świeżej bagietki i jakimś dobrym masełkiem do smarowania - cytrynowo-koperkowym lub ziołowym (Montpellier).
Przepis na Zielone szparagi z orzeszkami piniowymi >>
Kolorowa warzywna przystawka o śródziemnomorskich korzeniach. Podajemy z dużą ilością świeżej bagietki do maczania w sosie.
Przepis na Pieczone papryki z kaparami >>
Wielki klasyk brytyjskiej kuchni. Krewetki przyrządzone w ten sposób możemy podać na zimno lub podgrzać je chwilę w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Obowiązkowym dodatkiem są grzanki Melba.
Przepis na Krewetki w maśle >>
Małe serowe ciasteczka z orzechami są doskonałą pogryzką do drinków. Mogą też stanowić podstawę małych kanapeczek koktajlowych.
Przepis na Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu >>
Pikantny krem serowy używany do smarowania ciasteczek serowych lub jako dip do maczania warzyw - szczególnie łodyżek selera naciowego.
Przepis na Krem serowy z brandy >>
Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.
Przepis na Zakąska z papryki w tureckim stylu >>
Choć pieczarki są "po grecku", to pojawiają się raczej na półmisku francuskich przystawek. Delikatne i łagodne w smaku, dobrze się komponują z ostrzejszymi hors d'oeuvres, takimi jak tapenade czy jajka z anchois.
Przepis na Pieczarki w oliwie po grecku >>
Klasyczna amerykańska zagrycha do piwa lub drinków. Podajemy gorące, prosto z frytownicy lub patelni, do tego miseczka keczupu albo słodkiego sosu chilli (ja to wolę) i masa serwetek do wycierania palców.
Przepis na Krążki cebuli w cieście >>
Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
Przepis na Tapenade z bakłażanem >>
Łagodny pasztet z kurzych wątróbek z dodatkiem przypieczonych różnych orzeszków. Bardzo ładna i elegancka przystawka na kolację - do pasztetu podajemy grzanki melba.
Przepis na Mus z wątróbki z orzechami >>