W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Figi nadziewane kozim serem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Figi nadziewane kozim serem

Suszone figi podane na ciepło - maleńkie danko dla zaostrzenia apetytu.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 dużych suszonych fig
  • okoÅ‚o 150 g zwartego koziego sera
  • różowy pieprz
  • oliwa z oliwek

Figi nadziewane kozim serem - Opis przyrzÄ…dzania:

W figach robimy ostrym nożem nacięcie na krzyż. W nacięcia wkładamy nieduże kawałki koziego sera. Posypujemy tłuczonym różowym pieprzem i polewamy odrobiną oliwy. Nadziane figi układamy na blasze i wsuwamy po rozgrzany opiekacz w piekarniku na 3 minuty. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Figi nadziewane kozim serem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Figi nadziewane kozim serem przepisy:

  • SaÅ‚ata ze Å›wieżymi figami
    Jadę w sierpniu na wakacje do Włoch - do domu położonego w gaju figowym... To jest coś, na co czekam cały rok (a czasem i dwa lata, jeśli akurat nie uda mi się tam dotrzeć w któreś wakacje) - te dojrzałe figi prosto z drzewa, słodkie, południowe, wakacyjne.
  • Krem brulee z koziego twarożku ze Å›wieżymi figami
    Bardzo ciekawy przepis, zdecydowanie wart wypróbowania. Krem brulee na słodko-słono jest ostatnio bardzo trendy, można więc zabłysnąć. A że ten krem robi się szybciutko, więc i straty czasu nie będzie... Trzeba tylko resztę menu skomponować równie oryginalnie!
  • Figi pieczone z orzechami i syropem klonowym
    Sezon na figi jest dość krótki (sierpień-październik), a dojrzałe owoce kiepsko się przechowują - trzeba więc korzystać, kiedy są i jeść je na wszelkie możliwe sposoby...
  • Brik z pigwÄ… i kozim serem
    Do tego lekkiego i pysznego dania używamy owocu pigwy pospolitej, nie małych owocków pigwowca. Smażona na maśle pigwa ma naprawdę oryginalny smak i pięknie pachnie.
  • BÅ‚yskawiczne linguine
    Szybciej się już chyba nie da, a rezultat doskonały (moja ulubiona kombinacja suszonych pomidorów, koziego twarogu i bazylii).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: