W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Mus z wędzonego łososia i krewetek

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Mus z wędzonego łososia i krewetek

Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 400 g wÄ™dzonego Å‚ososia
  • cytryna
  • 200 ml gÄ™stej Å›mietany
  • 200 g maÅ‚ych ugotowanych krewetek
  • 50 g czerwonego kawiorku
  • Å›wieży koperek

Mus z wędzonego łososia i krewetek - Opis przyrządzania:

Wędzonego łososia kroimy w kawałki, usuwając ewentualne ości. Wkładamy rybę do malaksera i miksujemy kilka chwil, aż łosoś będzie posiekany, ale jeszcze nie będzie miał postaci piure. Dodajemy 3 łyżki soku z cytryny i śmietanę i miksujemy dalej, aż do konsystencji musu - mniej lub bardziej gładkiego, w zależności od upodobań.
Dodajemy krewetki i kawiorek. Delikatnie mieszamy.
Mus rozkładamy do 8 małych, eleganckich miseczek i wyrównujemy wierzch. Ozdabiamy małą gałązką świeżego koperku i ćwiartką plasterka cytryny ze skórką. Podajemy z crostini lub grzankami Melba.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Mus z wędzonego łososia i krewetek: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: