W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Awokado z sosem curry

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Awokado z sosem curry

Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 dojrzaÅ‚e awokado
  • cytryna
  • 2 Å‚yżeczki proszku curry
  • czosnek
  • 150 ml dobrego majonezu
  • 150 ml gÄ™stej Å›mietany
  • Tabasco
  • 2 jajka
  • natka pietruszki

Awokado z sosem curry - Opis przyrzÄ…dzania:

Najpierw robimy sos curry: do miski wlewamy majonez i śmietanę. Dodajemy curry i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco. Wstawiamy sos do lodówki na kilka godzin, by wszystkie smaki mogły się połączyć. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Siekamy. Garść listków natki pietruszki też siekamy. Jajka i pietruszkę dodajemy do sosu curry. Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Polewamy przecięte powierzchnie sokiem z cytryny - awokado bardzo szybko ciemnieje i trzeba temu zapobiec. Połówki awokado kładziemy na 4 talerzach. Napełniamy sosem curry i dekorujemy plasterkami cytryny i listkami pietruszki.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Awokado z sosem curry: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Awokado z sosem curry przepisy:

  • Dip z awokado
    Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.
  • Najlepsza pasta z jajek i awokado
    Najulubieńsza pasta do chleba moich Dzieci - najlepsza na grzankach z białego chleba, choć ja akurat lubię ją na razowym chlebie. Przepis zawdzięczam nieżyjącemu już Przyjacielowi naszej rodziny - Kubie Goldbergowi, cudownemu człowiekowi.
  • Guacamole
    Jedna z miliona wersji i nie chciałabym trafić w środek dyskusji, która mianowicie z tych wersji jest tą jedynie słuszną... Guacamole jest świetne z gorącą tortillą lub skrzydełkami z grilla.
  • SaÅ‚atka ze szpinaku z jajkiem mollet
    Trochę klasyczna sałatka ze szpinaku, trochę Caesar's salad... W rezultacie - fuzja bardzo udana.
  • SaÅ‚atka z awokado, krewetek i koziego serka
    Same moje ulubione rzeczy! Doskonała na lunch i na kolację, ładnie wygląda, robi się ją błyskawicznie i nie jest straszliwie tucząca. Oto zalety. Wady? Brak.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: