Solidna i sycąca przystawka - kolejny oryginalny sposób na podanie jakże popularnego u nas awokado. Na drugie danie proponowałabym coś lekkiego i bez dużej ilości dodatków - np. zupę rybną z czosnkowymi grzankami albo sałatę na ciepło z polędwiczkami wieprzowymi.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Awokado z sosem curry - Opis przyrzÄ…dzania:
Najpierw robimy sos curry: do miski wlewamy majonez i śmietanę. Dodajemy curry i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dobrze mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami Tabasco. Wstawiamy sos do lodówki na kilka godzin, by wszystkie smaki mogły się połączyć. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Siekamy. Garść listków natki pietruszki też siekamy. Jajka i pietruszkę dodajemy do sosu curry. Awokado kroimy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Polewamy przecięte powierzchnie sokiem z cytryny - awokado bardzo szybko ciemnieje i trzeba temu zapobiec. Połówki awokado kładziemy na 4 talerzach. Napełniamy sosem curry i dekorujemy plasterkami cytryny i listkami pietruszki.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Awokado z sosem curry: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |