W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Terrine z hiszpańskiej tortilli

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Przystawka

Terrine z hiszpańskiej tortilli

Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • cukrowa cebula
  • 250 g ziemniaków
  • 5 dużych jajek
  • 3 Å‚yżki Å›wieżo startego parmezanu
  • 250 g sera Brie

Terrine z hiszpańskiej tortilli - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do keksu smarujemy łyżką oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy parmezan i usmażone warzywa. Ser Brie kroimy w kostkę, dodajemy do jajek i warzyw, mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż terrine się zetnie - około pół godziny. Podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować Terrine z hiszpańskiej tortilli: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Terrine z hiszpańskiej tortilli przepisy:

  • Frittata z paprykÄ… i serem brie
    Wariacja na temat włoskiej frittaty - klasyczna jest z grzybami lub karczochami, ale ta z papryką jest równie dobra.
  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Cykoria zapiekana z serem Brie
    Cykoria na ciepło ma intrygujący smak, w tym przepisie podkreślony przez łagodny, kremowy ser. Tak potraktowaną cykorię możemy podać jako dodatek do smażonego mięsa, ale ja wolę ją jako samodzielne danko - z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina.
  • Omlet ze szpinakiem i ziemniakami
    Tradycyjna perska potrawa, szalenie prosta i bardzo smaczna. Można podawać na gorąco, ciepło (ja tak najbardziej lubię) lub zimno, jako składnik talerza mezze.
  • Quiche z brokuÅ‚ami i serem Brie Quiche z brokuÅ‚ami i serem Brie
    Prosta tarta z bezmięsnym nadzieniem - solidna przystawka, małe danko lub lekkie danie kolacyjne (z sałatą).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: