Popularny klasyk - hiszpańska tortilla z ziemniaków - podana w nowy sposób. Danie dostatecznie eleganckie, by zaproponować je gościom na proszony obiad, jednocześnie tak proste, że można je podać na codzienną, rodzinną kolację. Nie chcę się chwalić, ale to mój własny, autorski przepis.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Terrine z hiszpańskiej tortilli - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do keksu smarujemy łyżką oliwy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i ziemniaki. Smażymy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Jajka wbijamy do miski i ubijamy widelcem z solą i pieprzem do smaku. Dodajemy parmezan i usmażone warzywa. Ser Brie kroimy w kostkę, dodajemy do jajek i warzyw, mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy, aż terrine się zetnie - około pół godziny. Podajemy na ciepło lub zimno, w towarzystwie zielonej sałaty z sosem winegret.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować Terrine z hiszpańskiej tortilli: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |