W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ser halloumi z grilla

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przystawka

Ser halloumi z grilla

Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa z oliwek
  • 350 g sera halloumi
  • cytryna
  • sałata

Ser halloumi z grilla - Opis przyrządzania:

Najpierw robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli.
Miętę myjemy, osuszamy, siekamy i dzielimy na pół. Połowę mięty dodajemy do czosnku wraz z 4 łyżkami oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Halloumi kroimy w kostkę o boku 3 cm. Kładziemy kostki na blaszkę i posypujemy drugą połową siekanej mięty. Wstawiamy blaszkę z serem pod opiekacz i grillujemy kilka minut, aż ser się zrumieni - trzeba pilnować!
Gorący ser kładziemy na talerzach wyłożonych listkami mieszanej sałaty i polewamy sosem miętowo-czosnkowym. Obok kładziemy kilka ćwiartek cytryny.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ser halloumi z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

WesOil, 2011-01-25 17:50:54
www.sklep.wesoil.pl znajdziesz tam halloumi i nie tylko..
Moja ocena: 5