Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ser halloumi z grilla - Opis przyrzÄ…dzania:
Najpierw robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli.
Miętę myjemy, osuszamy, siekamy i dzielimy na pół. Połowę mięty dodajemy do czosnku wraz z 4 łyżkami oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Halloumi kroimy w kostkę o boku 3 cm. Kładziemy kostki na blaszkę i posypujemy drugą połową siekanej mięty. Wstawiamy blaszkę z serem pod opiekacz i grillujemy kilka minut, aż ser się zrumieni - trzeba pilnować!
Gorący ser kładziemy na talerzach wyłożonych listkami mieszanej sałaty i polewamy sosem miętowo-czosnkowym. Obok kładziemy kilka ćwiartek cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ser halloumi z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |