Ciepła przystawka z rejonu Morza Śródziemnego - kostki sera halloumi podajemy na sałacie, z dodatkiem ziołowego sosu. Pamiętajmy o dużej ilości świeżego pieczywa do wycierania talerza!
Kraj pochodzenia: Grecja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Ser halloumi z grilla - Opis przyrzÄ…dzania:
Najpierw robimy sos: czosnek obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli.
Miętę myjemy, osuszamy, siekamy i dzielimy na pół. Połowę mięty dodajemy do czosnku wraz z 4 łyżkami oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku.
Halloumi kroimy w kostkę o boku 3 cm. Kładziemy kostki na blaszkę i posypujemy drugą połową siekanej mięty. Wstawiamy blaszkę z serem pod opiekacz i grillujemy kilka minut, aż ser się zrumieni - trzeba pilnować!
Gorący ser kładziemy na talerzach wyłożonych listkami mieszanej sałaty i polewamy sosem miętowo-czosnkowym. Obok kładziemy kilka ćwiartek cytryny.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Ser halloumi z grilla: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna