Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.
Przepis na Sauce vierge nr 1 >>
A to drugi sos dziewiczy - tym razem do szparagów i innych gotowanych warzyw.
Przepis na Sauce vierge nr 2 >>
Szybki keczup ze świeżych pomidorów. Doskonały do hamburgerow z grilla, frytek lub parówek w cieście.
Przepis na Domowy keczup >>
Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
Przepis na Marynata musztardowo-cytrynowa >>
Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.
Przepis na Grecka marynata jogurtowa >>
Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.
Przepis na Marynata azjatycka >>
Marynata do wołowiny, jagnięciny lub królika. Przypominam, że im wino lepsze, tym lepszy smak zamarynowanego w nim mięsa...
Przepis na Marynata z czerwonego wina >>
Nie wszyscy lubią rozdyźdane jajko w sosie do sałaty (ja akurat tak, ale pełna jestem zrozumienia dla tych, którzy nie lubią). To jest sos dla nich, żeby przez swoją abominację nie byli pozbawieni doskonałej sałatki.
Przepis na Sos do sałatki Caesar's (bez jajek) >>
Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.
Przepis na Czerwone pesto >>
Coś jak hummus, choć niezupełnie - gładki sos z grochu włoskiego (cieciorki) z kminem rzymskim, doskonały do maczania różnych warzyw czy szaszłyczków.
Przepis na Dip z grochu włoskiego >>