Bardzo smaczny, nietypowy sos do grillowanego mięsa. Równie dobrze komponuje się z białą rybą, dodając jej trochę charakteru.
Przepis na Słodki sos z papryki >>
Smaczny słodki sos, szczególnie dobry do mrożonych deserów lub świeżych owoców. Niezłe są też polane nim smażone grzanki.
Przepis na Syrop-sos z Marsalą >>
Lekki sos typu winegret, z dodatkiem pomarańczy. Dobrze się sprawdza nie tylko ze szparagami, ale i z cykorią czy tartą marchewką.
Przepis na Sos pomarańczowy do szparagów >>
Dobry zimowy sos do sałaty, cykorii, endywii. Z zestawień bardziej oryginalnych - mieszamy go ze startym, zblanszowanym i odsączonym dobrze selerem.
Przepis na Dressing pomarańczowo-musztardowy >>
Lekki sos tatarski, wyobrażcie sobie - bez majonezu! Szczerze mówiąc, wolę go od tradycyjnego, poza tym można zjeść go dużo bez wyrzutów sumienia.
Przepis na Bezgrzeszny sos tatarski >>
Pyszny słodki sos do rozmaitych deserów. Idealny dodatek do mrożonej terrine, ale także i do innych lodów. Ilość whisky w sosie regulujemy zgodnie z własnymi upodobaniami.
Przepis na Sos Irish Coffee >>
Przesłodki i przepyszny sos do wszelkich deserów - od ciasta czekoladowego przez szarlotkę aż po lody kawowe.
Przepis na Sos karmelowy >>
Smaczny ostry sos do maczania rozmaitych wschodnich kąsków.
Przepis na Słodko-kwaśny sos chilli >>
Ostry, słony i kwaskowaty sos dobrze pasuje do grillowanych krewetek i smażonej ryby.
Przepis na Tajski sos imbirowy >>
Nie jest to tak absolutnie i zupełnie klasyczny dressing do sałatki Caesar. W oryginale nie było anchois, a jajka ugotowane na miękko wrzucało się do sałaty w ostatniej chwili. Mnie jednak ta wersja szalenie smakuje, gdyż ma odpowiednią proporcję smaków i konsystencji. Ten sos sprawdza się też świetnie z gotowanymi szparagami.
Przepis na Sos do sałatki Caesar-mój ulubiony >>