Słodko-kwaśny owocowy sos do deserów. Znakomicie komponuje się z łagodnymi, kremowymi deserami, np. pannacottą lub kremem bawarskim. Można też nim polać naleśniki lub racuszki.
Przepis na Coulis z rabarbaru >>
Łagodny, kwaskowaty sos do zimnych mięs. Świetnie pasuje też do dojrzałych żółtych serów, możemy także podać go jako chutney do ryżu z curry.
Przepis na Sos rabarbarowy do mięs i serów >>
Smaczne masełko do każdej postaci ryby - pasuje do łososia z rusztu, gotowanej soli, grillowanych świeżych sardynek.
Przepis na Doskonałe masło do ryby >>
Ładne w kolorze, słodko-słone masło jest smacznym dodatkiem do grillowanych krewetek i ryb śródziemnomorskich. Może również ożywić pieczony kawałek piersi z drobiu.
Przepis na Masło pomidorowo-serowe >>
Kwaskowate masło o intensywnym aromacie skórki cytrynowej. Pasuje przede wszystkim do białych ryb z rusztu lub patelni, a także do krewetek i przegrzebków.
Przepis na Masło cytrynowo-koperkowe >>
Kolorowe masło o lekko pikantnym smaku. Dobrze komponuje się z rybami o zwartej konsystencji i "mięsnym" smaku, np. ze świeżym tuńczykiem z grilla.
Przepis na Masło z papryką i rukolą >>
Masełko w stylu fusion. Bardzo ładnie wygląda, szczególnie na owocach morza, np. langustynkach czy przegrzebkach.
Przepis na Masło z nori i wasabi >>
Eleganckie i stylowe masło o kolorze szafranu (plus małe zielone kropki natki pietruszki). Doskonale pasuje do białej, szlachetnej ryby.
Przepis na Masło szafranowe >>
Tajskie smaki w swojskim maśle - kuchnia fusion, ale się sprawdza. Zwłaszcza na krewetkach z rusztu...
Przepis na Masło "tajskie" >>
Zarówno Hiszpania, jak i Włochy mają w swoim repertuarze zielony sos, a właściwie rozliczne jego odmiany. Gęsta mieszanka ziół, oliwy i rozmaitych pikantnych dodatków pasuje do ryb i owoców morza, mięsa z grilla, gotowanych warzyw... Można też po prostu zwyczajnie maczać w nim kawałki chleba.
Przepis na Salsa verde czyli zielony sos >>