W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Marynata azjatycka

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Marynata azjatycka

Słona i ostra, mocno imbirowa marynata, doskonała do wołowiny, wieprzowiny i kaczki.

Kraj pochodzenia: Kraje Dalekiego Wschodu

Liczba porcji: na 400-500 g mięsa

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • kawałek świeżego korzenia imbiru o długości 5 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • olej z orzeszków ziemnych
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka sosu rybnego
  • sok z 1 cytryny

Marynata azjatycka - Opis przyrządzania:

Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pieprz rozgniatamy w moździerzu. Mieszamy razem imbir, czosnek, pieprz, 4 łyżki oleju, olej sezamowy, sos sojowy, sos rybny i sok z cytryny. Polewamy sosem mięso, przykrywamy i marynujemy od 30 minut do 2 godzin w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować Marynata azjatycka: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Marynata azjatycka przepisy:

  • Marynata musztardowo-cytrynowa
    Marynata z dodatkiem gładkiej i ostrej musztardy z Dijon; doskonała do marynowania steków i wieprzowiny.
  • Marynata cytrynowa
    Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
  • Japońska marynata z imbirem
    Doskonała wschodnia marynata do szaszłyczków yakitori z kurczaka. Możemy też w niej zamarynować łososia.
  • Escabeche z barweny
    Biało-różowe filety z barweny są bardzo dekoracyjne, a marynata z dodatkiem białego wina delikatna, choć pikantna.
  • Grecka marynata jogurtowa
    Pięknie pachnąca kminem rzymskim marynata z jogurtu. Nadaje się przede wszystkim do steków wołowych i jagnięciny.




Podziel się linkiem:


Komentarze: