Hm - pod nazwą sosu dziewiczego (sauce vierge) w różnych źródłach pojawiają się różne sosy. Ten przepis - na sos pomidowy z kolendrą - szczególnie dobrze nadaje się do białej ryby i owoców morza.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sauce vierge nr 1 - Opis przyrzÄ…dzania:
Pomidory zanurzamy na minutę we wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w małą kostkę. Ziarna kolendry rozgniatamy w moździerzu. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, dolewamy łyżkę octu winnego i dodajemy kolendrę. Wolno podgrzewamy, aż sos się zagotuje. Dodajemy pomidory i zioła, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku i na dużym ogniu podgrzewamy tylko tyle, by sos był dobrze ciepły. Podajemy do gotowanej lub grillowanej ryby oraz do wszelkich owoców morza.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sauce vierge nr 1: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna