Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
Przepis na Sos Romesco >>
Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.
Przepis na Pesto z Trapani >>
Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.
Przepis na Paprykowe pesto >>
Ostry i słony sos z Piedmontu. Naczynie z gorącym sosem stawiamy na stole na podgrzewaczu, zaś obok - stos surowych warzyw pokrojonych w kawałki i chrupiącą bułkę. Każdy bierze, co chce i macza w sosie, zagryzając bułeczką.
Przepis na Bagna cauda czyli sos piemoncki >>
To właśnie ten sos, w którym maczamy wietnamskie sajgonki. Możemy również użyć go jako dressingu do sałatek, np. do wietnamskiej sałatki z krewetek.
Przepis na Sos wietnamski nuoc cham >>
Amerykańska wersja francuskiego sosu winegret.
Przepis na Dressing francuski >>
Doskonały sos do sałat z surowych lub pieczonych warzyw. Świetny do Caprese lub grillowanych bakłażanów.
Przepis na Pomidorowy sos winegret >>
Doskonały sos do sałatek z owocami morza - np. z krewetek z zieloną fasolką lub muli z młodymi ziemniakami.
Przepis na Cytrynowy dressing z kolendrą >>
Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
Przepis na Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową >>
Łagodny sos z lekko rozgniecionymi ziarnami zielonego pieprzu - doskonały do sałaty lodowej, cykorii oraz sałat z kurczakiem, szynką lub żółtym serem.
Przepis na Dressing z zielonym pieprzem >>