W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Domowy keczup

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Domowy keczup

Szybki keczup ze świeżych pomidorów. Doskonały do hamburgerow z grilla, frytek lub parówek w cieście.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • cebula
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • olej słonecznikowy
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • brązowy cukier
  • Tabasco
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • mączka kukurydziana

Domowy keczup - Opis przyrządzania:

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i małą łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Łyżkę oleju rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż będzie bardzo miękka. Dodajemy pomidory, ocet, 1/2 łyżki cukru, łyżeczkę Tabasco i kardamon. Na małym ogniu gotujemy keczup przez pół godziny, czyli 30 minut. Miksujemy w blenderze lub malakserze i doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i Tabasco. Wlewamy z powrotem do rondelka. Łyżeczkę mączki kukurydzianej rozrabiamy w łyżce wody i wlewamy do keczupu. Gotujemy chwilę, by sos zgęstniał, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Podajemy na zimno.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Domowy keczup: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Domowy keczup przepisy:

  • Zupa ze świeżej kukurydzy z warzywami
    Jeszcze jedna zupa z kukurydzy, tym razem z odrobiną whisky (zaostrza smak...) i pikantną salsą. Podajemy z bułką lub kukurydzianymi chipsami.
  • Amerykańskie skrzydełka z grilla Amerykańskie skrzydełka z grilla
    Oj, dobra to rzecz, zwłaszcza jeśli komuś nie przeszkadza solidna porcja Tabasco i cayenne. Najsmaczniejsze skrzydełka są pieczone na węglowym grillu, ale jeśli pogoda nie pozwoli, to opiekacz w piekarniku też się nada. Do skrzydełek podajemy oczywiście amerykański dip z niebieskiego sera.
  • Gazpacho z bazylią
    Proste gazpacho z miłym włoskim posmakiem bazylii. Danie odpowiednie na największe upały.
  • Piekielne jaja
    Jest to danie znane mi od zawsze - Mama go robiła w takim kanciastym niebieskim garnku (ja robię w garnku Le Creuset). Coś jakby omlet, ale niezupełnie - trudno mi określić, co to jest właściwie, grunt, że polecam to danie z absolutnie czystym sumieniem i z całego serca!
  • Keczup z czerwonych porzeczek
    Bardzo oryginalny sos... Nigdy go jeszcze nie próbowałam, ale czekam tylko na porzeczkowy sezon!




Podziel się linkiem:


Komentarze: