Szybki keczup ze świeżych pomidorów. Doskonały do hamburgerow z grilla, frytek lub parówek w cieście.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Domowy keczup - Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Pomidory zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory poziomo na pół i małą łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ siekamy. Łyżkę oleju rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu przez 8-10 minut, aż będzie bardzo miękka. Dodajemy pomidory, ocet, 1/2 łyżki cukru, łyżeczkę Tabasco i kardamon. Na małym ogniu gotujemy keczup przez pół godziny, czyli 30 minut. Miksujemy w blenderze lub malakserze i doprawiamy do smaku cukrem, solą, pieprzem i Tabasco. Wlewamy z powrotem do rondelka. Łyżeczkę mączki kukurydzianej rozrabiamy w łyżce wody i wlewamy do keczupu. Gotujemy chwilę, by sos zgęstniał, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Podajemy na zimno.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Domowy keczup: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |