Święta bez kilku rodzajów chrzanu? Niemożliwe, przynajmniej dla mnie. Ten austriacki sos pasuje świetnie do karpia w galarecie i pieczeni wołowej.
Przepis na Austriacki sos chrzanowy (zimny) >>
Smaczne, pikantne masło do ryby - mnie jednak najbardziej smakuje na soczystym jagnięcym kotlecie.
Przepis na Masło z anchois i estragonem >>
Smaczny, delikatnie czosnkowy majonez, doskonały do białej gotowanej ryby z jajkami na twardo (i pomidorkiem).
Przepis na Majonez czosnkowo-ziołowy >>
Jeden z moich naprawdę ulubionych sosów - z pieczoną rybką, z duszoną cielęciną, ale przede wszystkim z krwistym befsztykiem.
Przepis na Sos z zielonego pieprzu >>
Znany już od stu lat, popularny na całym świecie amerykański dressing. Podaje się go do sałatek, kanapek, hamburgerów, ja zaś najbardziej go lubię jako dip (szczególnie do krewetek). Nazwa dotyczy ponoć drobno posiekanych pikli - nieodzownego składnika sosu.
Przepis na Domowy sos "Tysiąc wysp" >>
Szalenie elegancki i oryginalny sos, podany legendarnemu Escoffierowi na przełomie wieku (XIX z XX, oczywiście) i przez niego spopularyzowany. Wówczas podano go do gotowanej ryby, ale w XXI wieku doskonale nada się i do zimnych mięs.
Przepis na Zimny sos chrzanowo-orzechowy >>
Rzecz bardzo prosta i błyskawiczna w wykonaniu - a taka dobra. Imbirowym masłem smarujemy kawałki piernika, grzanki, bułeczki... lub też kładziemy na gorących placuszkach (patrz przepis na amerykańskie placuszki).
Przepis na Masło imbirowe >>
Świetna, ostra - ale nie paląca - przyprawa z krajów północnej Afryki. Podajemy do wszelkich szaszłyków, tażinów i kuskusów. Nic tak nie podkreśla smaku grillowanej jagnięciny, jak właśnie harissa.
Przepis na Harissa >>
Zimny sos o korzeniach śródziemnomorsko-arabskich. Znakomicie pasuje do mięs z grilla (szczególnie jagnięciny), a także do pomidorów i jajek na twardo.
Przepis na Sos z kiszonych cytryn >>
Bardzo długo szukałam tego przepisu - zrobiłam kiedyś ten sos, był pyszny i prościutki, ale zginął mi przepis... Teraz zaś znalazłam go w ostatniej, kontrowersyjnej książce Delii Smith "How to cheat at cooking".
Przepis na Oszukany sos holenderski >>