Dość wytrawny sos do zielonej sałaty. Dobrze sprawdza się także w sałatkach z fasoli lub soczewicy.
Przepis na Winegret z szalotkami >>
Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
Przepis na Winegret z jajkiem >>
Cytrusowo-miodowy winegret, rzeczywiście znakomity do lekko gorzkawych listków cykorii.
Przepis na Świetny sos do cykorii >>
Oryginalny sos do nabierania kawałkami ciepłej pity. Możemy go też użyć do polania pieczonych ziemniaków.
Przepis na Dip z koziego twarożku >>
Mocny w smaku winegret, znakomicie komponuje się z twardszymi odmianami sałaty - endywią lub radicchio. Do takiej sałaty dodajemy jeszcze ćwiartki jajek na twardo i trochę posiekanego selera naciowego. Dla koneserów.
Przepis na Sos ziołowy z anchois >>
Takich sosów nikt już dzisiaj nie robi - słonina i śmietana! Każdy lekarz wygoniłby nas z gabinetu, gdybyśmy się przyznali. Więc może się nie przyznawajmy...
Przepis na Staroświecki sos do pyzów >>
Dość intensywny w smaku sos o różnorakim zastosowaniu - możemy w nim maczać kawałki usmażonego kurczaka lub też możemy go wymieszać z mięsem i warzywami i podac z ryżem, jako pseudochińszczyznę.
Przepis na Sos cytrynowo-imbirowy >>
Najprostsza i najbardziej klasyczna wersja sosu do łososia marynowanego w soli, cukrze i koperku, czyli gravadlaksa. Wprawdzie znajoma Norweżka mówiła mi, że u niej do takiego łososia tradycyjnie podaje się ciepły sos z ananasa z puszki, ale nie dała (na razie) przepisu...
Przepis na Sos do gravadlaxa >>
Chyba najbardziej luksusowy dodatek do smażonej polędwicy wołowej, jaki można sobie wyobrazić. Francuzi idą jeszcze dalej (w luksusie) i kawałek takiego masła kładą na świeżo ugotowanym, gorącym homarze...
Przepis na Masło z foie gras >>
Inna wersja szalotkowego masła - dobre do białej ryby, krewetek, warzyw...
Przepis na Masło szalotkowe nr 2 >>