W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos do sałatki Caesar's (bez jajek)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Sos do sałatki Caesar's (bez jajek)

Nie wszyscy lubią rozdyźdane jajko w sosie do sałaty (ja akurat tak, ale pełna jestem zrozumienia dla tych, którzy nie lubią). To jest sos dla nich, żeby przez swoją abominację nie byli pozbawieni doskonałej sałatki.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 Å‚yżeczki musztardy z Dijon
  • Å‚yżeczka cukru
  • Å‚yżka biaÅ‚ego octu winnego
  • 5 Å‚yżek oliwy z oliwek
  • 2 Å‚yżki gÄ™stej kwaÅ›nej Å›mietany
  • sos Worcestershire

Sos do sałatki Caesar's (bez jajek) - Opis przyrządzania:

W małej miseczce ukręcamy razem musztardę, cukier i ocet. Powolutku dolewamy oliwę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Dodajemy kwaśną śmietanę, starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem Worcestershire. Podajemy do sałatki Caesar's.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Sos do sałatki Caesar's (bez jajek): można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Sos do sałatki Caesar's (bez jajek) przepisy:

  • Moja ulubiona saÅ‚atka Caesar's Moja ulubiona saÅ‚atka Caesar's
    ...a właściwie wariacja na temat słynnej sałatki. Po wielu próbach, ta wersja właśnie zyskała sobie stałe miejsce w repertuarze kolacyjnym naszego domu - tylko Starsze Dziecko kręci nosem, wiadomo jednak, że niektórym nigdy się nie dogodzi... Ale wszystkim innym polecam ją z całego serca!
  • SaÅ‚atka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • KoreaÅ„ska saÅ‚atka z marchewki i rzodkwi
    Prze-prosta i przepyszna jednocześnie, a do tego bardzo zdrowa ("good for you") surówka, którą chłodzimy kubki smakowe po ostrzej przyprawionych daniach Półwyspu Koreańskiego. Uwaga - dzieci to lubią!
  • Francuska saÅ‚atka z ogórków
    Jedna z wielu "przystawkowych" sałatek z klasycznej kuchni francuskiej. Sos powinien być dość ostry - stąd musztarda z Dijon. Taką sałatkę podajemy na półmisku wraz z innymi drobiazgami: surówką z marchewki, oliwkami, plasterkami suszonych wędlin, pasztetem...
  • SaÅ‚atka z brokułów i kieÅ‚ków sojowych
    W moich warzywkach dość często pojawiają się kiełki sojowe - najwyraźniej łatwo je wyhodować, nawet w warunkach bio. Chyba nie sądzicie, że Dzieci albo Mąż jadają kiełki? Staram się więc uprzyjemnić sobie zdrowotne żywienie, a to jest właśnie jeden z przykładów (brokułów zresztą też nie chcą jeść...).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: