Delikatny i kremowy sos do gotowanej białej ryby. Świetnie komponuje się z ryżem lub piure ziemniaczanym.
Przepis na Sos estragonowy do ryb >>
Aksamitny sos z drobinkami prawdziwej wanilii, do podawania na ciepło lub zimno (lepszy na ciepło...). Świetny do rozmaitych puddingów, budyniów i galaretek z owocami. Albo do ciasta czekoladowego...
Przepis na Sos waniliowy (custard) >>
Delikatne masło, znakomite do warzyw - kawałek masła kładziemy na gotowanej młodej marchewce lub dodajemy do miski z młodymi, gorącymi kartofelkami.
Przepis na Masło szalotkowe >>
Prościutka salsa, która ożywi gotowaną rybę, kanapkę z serem lub łagodną kremową zupę.
Przepis na Salsa pomidorowa >>
Bardzo łatwy sos o konsystencji chutneyu. Pasuje doskonale do serów i smażonej wątróbki, a dla odważnych - do plastrów smażonej kaszanki.
Przepis na Sos-dżem z jabłek i szalotek >>
Właściwie bardziej pomysł, niż przepis, za to bardzo użyteczny. Tak przygotowaną oliwą polać możemy niemal wszystko: jajka na twardo, serca karczochów, wędzoną rybę, sałatkę z pomidorów...
Przepis na Oliwa z czarnymi oliwkami >>
Dobrze przyprawiony indyjskimi przyprawami, lekko kwaskowaty w smaku sos. Doskonały do ryżu i dań z jagnięciny lub baraniny. Ja szczególnie lubię go z jajkami w koszulkach.
Przepis na Niby-indyjski sos jogurtowo-miętowy >>
Gęsty i pyszny sos do maczania różności, choćby kawałków surowych warzyw, szczególnie selera naciowego. Klasycznie podaje się go do łagodzenia palącego smaku skrzydełek z grilla.
Przepis na Amerykański dip z niebieskiego sera >>
Dobry sos do hamburgerów, z wyraźnym czosnkowo-ziołowym aromatem.
Przepis na Sos wiejski >>
Kolejne smaczne masło, które idealnie nadaje się do położenia na gorącym wołowym steku.
Przepis na Masło z czerwonym winem >>