Błyskawiczny sos do ryby na zimno, owoców morza lub jajek na twardo.
Przepis na Sos kawiorowy >>
Sos tatarski zasadniczo jest Francuzem z pochodzenia, jak zresztą większość sosów. Ale w Polsce zyskał taką popularność, że można go uznać za ziomka - zwłaszcza, jeśli dodamy marynowane grzybki, we Francji nie paraktykowane.
Przepis na Sos tatarski >>
Słyszałam, że aromaty cytryny i wanilii wzajemnie się znoszą, ale to chyba mit i legenda. W tym sosie czuje się i jedno i drugie.
Przepis na Sos waniliowo-cytrynowy >>
Ten chrzan naprawdę nazywa się "sos chrzanowy byłej teściowej Wandy" - Wanda to przyjaciółka mojej Mamy, a była teściowa, to cóż... matka byłego męża. Nic ponadto ani o niej , ani o byłym mężu nie wiem, ale sos pozostał po nich fantastyczny.
Przepis na Sos chrzanowy najlepszy >>
Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
Przepis na Sos chrzanowy z jajkiem >>
Sos cumberland podaję od święta do wszelkich mięs na zimno. Poniższy przepis jest jednak brytyjski, a na Wyspach taki sos podają także do pieczonej szynki na gorąco - dania iście świątecznego.
Przepis na Sos cumberland >>
Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.
Przepis na Dip oliwkowy >>