Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.
Przepis na Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem >>
Kremowy sos z chrupiącymi skwarkami, doskonały do zielonych szparagów, jajek w koszulkach i białego mięsa.
Przepis na Sos bazyliowy z bekonem >>
Żółty, mocno cytrynowy sos, znakomity do szparagów (białych i grubych) oraz do grillowanej piersi z kury lub indyka.
Przepis na Sos cytrynowy z migdałami >>
Doskonałe pesto do makaronu z owocami morza, do białej gotowanej ryby lub cielęcych eskalopek.
Przepis na Pesto z miętą i cytryną >>
Przepis ze starej kuchni alzackiej - nie wiem, czy dobry, ale do starych przepisów mam wielki sentyment.
Przepis na Sos chrzanowy alzacki (ciepły) >>
Zimny sos chrzanowy ze starej alzackiej książki kucharskiej. Podajemy do wszelkich mięs na zimno, ryby w galarecie i jajek na twardo.
Przepis na Sos chrzanowy alzacki (zimny) >>
Nie jest to szczególnie lekki i subtelny sos, ale za to doskonale pasuje do jagnięciny, baraniny i cielęciny.
Przepis na Śmietanowy sos chrzanowy >>
Sycylijski - a więc zdecydowany w smaku - sos selerowo-oliwkowy do dań z grilla. Świetny z tuńczykiem.
Przepis na Sos stemperata >>
Doskonałe masło do położenia na soczystym wołowym steku. Możemy też posmarować nim grzanki lub dodać do jajecznicy.
Przepis na Masło grzybowe >>
Popularny na Bliskim i Dalekim Wschodzie sos daktylowy doskonale pasuje do rozmaitych smażonych drobiażdżków.
Przepis na Słodko-kwaśny sos daktylowy >>