Ciemna i lepka marynata. Aż się prosi, żeby żeberka jeść palcami!
Przepis na Marynata do żeberek >>
Mocno korzenna, cierpka marynata, doskonała przede wszystkim do jagnięciny.
Przepis na Marynata cytrynowa >>
Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.
Przepis na Klasyczne pesto >>
Bardzo klasyczny sos, prosty w treści i łatwy w wykonaniu - ale nie wolno odchodzić od rondelka, bo na mur-beton masło się przypali i trzeba będzie zaczynać od nowa.
Przepis na Sos kaparowy do ryb >>
Czysta dekadencja.
Przepis na Sos czekoladowy na bogato >>
Sataye - mięsne szaszłyczki z grilla - podajemy niemal zawsze z sosem z fistaszków. Sos z tego akurat przepisu jest dość słodki i niezbyt ostry, dla tych, którzy nie przepadają za ostrymi przyprawami.
Przepis na Sos z orzeszków ziemnych (do satayów) >>
Toskańskie pesto orzechowe - znakomity i oryginalny dodatek do dziczyzny. Ja lubię ten sos także z makaronem (papardelle) i świeżo startym parmezanem. Gdyby tak się nam chciało ze świeżych orzechów obrać gorzkawą skórkę, to sos ten byłby godny podniebienia samego Bocuse'a...
Przepis na Sos orzechowy do dziczyzny >>
Ciepły, gęsty sos z kawałkami jabłek, słodzony syropem klonowym. Doskonały do małych placuszków, naleśników, placków ziemniaczanych...
Przepis na Kanadyjski sos jabłkowy >>
Doskonały, prosty sos do maczania szparagów lub listków karczochów.
Przepis na Topione masło cytrynowe >>
Ciepłe masło o lekko anyżkowym smaku, do maczania listków karczochów. Równie dobrze się sprawdza jako niekłopotliwy sos do białej ryby.
Przepis na Topione masło z estragonem >>