Szybki i uniwersalny sos z gorgonzolą, najlepszy ze świeżymi gnocchi, ale dobry też ze spaghetti.
Przepis na Sos serowy do gnocchi lub makaronu >>
Uniwersalny sos do niemal wszystkich gotowanych warzyw - wyjątkowo smaczna jest brukselka. Pasuje też idealnie do ryb i owoców morza.
Przepis na Topione masło czosnkowe >>
Prościutki sos z greckiego jogurtu, doskonały do maczania rozmaitych surowych warzyw - szczególnie pyszne są rzodkiewki.
Przepis na Dip jogurtowy >>
Ten pięknie zielony sos szczególnie dobrze komponuje się, zarówno pod względem smaku, jak i tonacji kolorystycznej, z filetem z łososia - danie w technicolorze!
Przepis na Rzeżuchowy sos do ryby >>
Odmiana guacamole, w łagodniejszej, bardziej europejskiej wersji. Podajemy do surowych warzyw, np. kawałków kopru włoskiego lub kalarepki.
Przepis na Dip z awokado >>
Interesująca wariacja na temat. Dobrze się sprawdza z sałatką z rukoli i pasków grillowanej wołowiny.
Przepis na Grejpfrutowy winegret >>
Uniwersalny sos do dań z grilla.
Przepis na Sos paprykowy >>
Uniwersalny, bo do wszystkiego się nadaje: od zwykłego spaghetti, przez rozmaite zapiekanki, do mięsa, ryby, ziemniaków... Dobrze się zamraża.
Przepis na Sos pomidorowy uniwersalny >>
Nieodzowny w indyjskiej kuchni sos-dodatek. Doskonale gasi pożar zbyt ostrych dań.
Przepis na Raita ogórkowa >>
Odmiana skordalii (czosnkowego greckiego piure), odmiana aioli (francuskiego majonezu czosnkowego) - razem bardzo udana kombinacja. Podajemy przede wszystkim do ryb i owoców morza.
Przepis na Grecka wersja aioli >>