W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową

Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1/2 kg (500 g) żurawin
  • 4 łyżki domowej galaretki z czerwonych porzeczek
  • 100 g (może trochę więcej) cukru
  • 2 łyżki porto
  • 2 łyżki brandy

Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową - Opis przyrządzania:

Żurawiny przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka z grubym dnem (żeby się sos nie przypalił). Dodajemy galaretkę, cukier, porto i brandy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje. Sprawdzamy, czy sos jest dostatecznie słodki i ewentualnie dodajemy trochę cukru. Ale sos powinien być wyraźnie cierpki, więc nie przesadzajmy. Sos trzymamy w lodówce, pod przykryciem.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: