Pyszny, kwaskowaty sos, świetny nie tylko do drobiu czy schabu, ale też jako dodatek do smażonego sera lub camemberta w cieście francuskim.
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową - Opis przyrządzania:
Żurawiny przebieramy i płuczemy na sicie. Wrzucamy do garnka z grubym dnem (żeby się sos nie przypalił). Dodajemy galaretkę, cukier, porto i brandy. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotujemy dalej, aż sos zgęstnieje. Sprawdzamy, czy sos jest dostatecznie słodki i ewentualnie dodajemy trochę cukru. Ale sos powinien być wyraźnie cierpki, więc nie przesadzajmy. Sos trzymamy w lodówce, pod przykryciem.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Sos żurawinowy z galaretką porzeczkową: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |