Klasyczny i wytworny sos do szparagów, karczochów, gotowanego selera, kardów, skorzonery, a nawet jajek na twardo.
Przepis na Zimny sos maltański >>
Gęsty i intensywny sos, doskonały do ziemniaczanych gnocchi, ale dobry i z makaronem jajecznym (tagliatelle lub papardelle). Świetna potrawa na jesienną kolację, poprzedzoną spacerem wśród opadających liści...
Przepis na Sos grzybowo-pomidorowy do gnocchi lub makaronu >>
Intensywnie estragonowe masło jest prostym dodatkiem do białego mięsa lub ryby - plasterek masła położony na gorącym mięsie roztapia się w pyszny sos.
Przepis na Masło musztardowe z estragonem >>
Klasyczny orzechowo-kokosowy sos do satayów.
Przepis na Sos do satayów 2 >>
Ciemny sos z gorzkiej czekolady, podawany na ciepło do lodów, budyniu, gruszek Piękna Helena i innych deserów.
Przepis na Sos czekoladowy do deserów >>
Oryginalny, słodkawy sos, który świetnie pasuje do sałat podawanych na ciepło, np. pierś z kury na sałacie, kaczka na rukoli, sałata z wątróbek itp.
Przepis na Sos balsamico z zielonym pieprzem >>
Łagodny słodko-słony, kremowy sos, doskonały na przykład do szparagów na zimno lub sałatki z surowych letnich warzyw.
Przepis na Sos z niebieskiego sera (francuski) >>
Jak niemal każdy sos z curry, doskonale pasuje do jajek na twardo. Jogurt dodaje lekkości.
Przepis na Sos jogurtowy z curry >>
Klasyczny sos amerykański. Doskonały do gotowanych krewetek i różnych surowych warzyw.
Przepis na Sos "Tysiąc Wysp" >>
Sos o ciekawej, niejednolitej konsystencji i zdecydowanym smaku. Doskonały sos sałatkowy. Jeśli zrobimy sos wcześniej, trzeba pamiętać, by przed podaniem rozmieszać go na nowo, bo ma skłonność do dzielenia się.
Przepis na Sos z niebieskiego sera (angielski) >>