Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!
Przepis na Sos żurawinowy z orzechami i kokosem >>
Taki jogurtowy sos spotykamy w róznych kuchniach - w indyjskiej, marokańskiej, irańskiej. Jest wspaniały do maczania kawałków ciepłego wschodniego pieczywa lub kawałków warzyw.
Przepis na Dip z jogurtu z przyprawami >>
W Indiach mianem chutneyu określane są zazwyczaj sosy ze świeżych składników, coś - gdyby przykładać do tej kuchni miarę europejską - jakby pesto. Ten chutney cebulowy z miętą i całą masą kolendry jest niebywale ożywczy w smaku, świetnie pasuje do indyjskich placuszków, na przykład Warzywne bhajis (indyjskie racuszki) z migdałami.
Przepis na Świeży chutney z cebuli i ziół >>
Urok rozmaitych chińskich naleśniczków i pierożków jest dla mnie nieodparty - uwielbiam ten rytuał wyboru, ujęcia pałeczkami, zamoczenia w apetycznym sosiku, wreszcie doniesienie całości do ust...
Przepis na Chiński sosik do dim sum >>
Podobno jest już pełnia wiosny (choć kiedy wyglądam za zalane woda okno, to mam wątpliwości), a wraz z nią nadciąga czas na sałatę do każdego posiłku. Stary dobry winegret jest oczywiście nieoceniony, ale czasem dobrze zejść z utartego toru. Ten kwaskowaty, kremowy dressing znakomicie sprawdza się na liściach młodego szpinaku i sałaty, z dodatkiem cebulki dymki i cienkich plasterków rzodkiewki.
Przepis na Dressing z koziego twarożku >>
Sosy typu remoulade to popularny tu i ówdzie na świecie dodatek do różnych smażonych cosiów. Jest to, krótko mówiąc, majonez wymieszany z rozmaitymi, drobno posiekanymi dodatkami, a używamy go, by dodać życia takim, na przykład, placuszkom z cukinii, plastrom smażonego żółtego sera, czy też warzywom w cieście. Wersja z tego przepisu posłuży do polania smażonych zielonych pomidorów na dzisiejszy obiad.
Przepis na Wariacja na temat sosu remoulade >>
Słodko-pikantny dressing, czyli sos, do sałat takich, jak endywia, cykoria czy radicchio (na końcu przepisu znajdziecie kilka propozycji). Idealny na nadciągającą jesień.
Przepis na Jesienny sos do gorzkich sałat >>
Jeden z wielu popularnych w Stanach żurawinowych sosów, które tak doskonale pasują do "dziękczynnego" indyka.
Przepis na Sos żurawinowo-pomarańczowy >>
Słodko-kwaśny sos do pieczonego indyka, z delikatną pomarańczową nutą.
Przepis na Sos żurawinowy z syropem klonowym >>
Dość ostry, charakterystyczny w smaku sos do sałaty jest hymnem śpiewanym na cześć musztardy z Dijon. Podajemy go do sałat dość twardych, jak cykoria, endywia lub sałata lodowa.
Przepis na Musztardowy sos vinaigrette >>