Doskonały sos do sałat z surowych lub pieczonych warzyw. Świetny do Caprese lub grillowanych bakłażanów.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4 (na 1 sałatę)
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Pomidorowy sos winegret - Opis przyrzÄ…dzania:
Suszone pomidory drobno siekamy. Czosnek obieramy i rozgniatamy z połową łyżeczki soli. Mieszamy razem pomidory, czosnek, oliwę, olej i sok z cytryny. Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i sporo świeżo mielonego pieprzu. Starannie wszystko ukręcamy na gładki sos.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Pomidorowy sos winegret: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska