W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Paprykowe pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Paprykowe pesto

Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strąk pieczonej czerwonej papryki
  • pęczek świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 3 suszone pomidory
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • łyżka pasty paprykowej (z tubki lub słoika)
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Paprykowe pesto - Opis przyrządzania:

Pieczoną papryke obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki. Bazylię myjemy, suszymy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Do malaksera wkładamy paprykę, bazylię, czosnek, pomidory, suszone pomidory, orzeszki piniowe, pastę paprykową (łagodną lub ostrą, w zależności od upodobań) i parmezan. Miksujemy wszystko razem, aż będzie dobrze posiekane, po czym, cały czas miksując, dolewamy oliwę i miksujemy, aż pesto będzie niemal gładkie. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka i dobrze ubijamy. Na wierzch wlewamy trochę oliwy. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Paprykowe pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Paprykowe pesto przepisy:

  • Pesto z Trapani
    Pełne smaku, południowe pesto z migdałami. Sos taki robimy późnym latem, gdy pomidory są naprawdę dojrzałe, nasłonecznione i pachnące. Pesto z Trapani (Sycylia) podajemy do makaronu, smarujemy nim crostini lub kładziemy na kawałku kurczaka z grilla.
  • Pesto z pestek dyni
    Jeszcze jedno pesto - smaczne i oryginalne, zaostrzone papryczką chilli. Podajemy jako sos do makaronu lub dodajemy do zupy - no cóż, najlepiej z dyni.
  • Klasyczne pesto
    Znany na całym świecie, pachnący sos do makaronu, gnocchi, crostini... Wiem, że można go wszędzie kupić, ale taki domowy jest najlepszy. Powinno się go wprawdzie ucierać ręcznie w moździerzu, ale to już sobie darujmy - malakser lub blender świetnie się do tego nadają.
  • Pesto migdałowe Pesto migdałowe
    Doskonałe, pietruszkowo-migdałowe pesto. Podajemy do makaronu lub gnocchi, możemy też upiec ziemniaki, przekroić na pół i nałożyć pesto, po czym wstawić na chwilę pod opiekacz.
  • Czerwone pesto
    Druga - po klasycznej zielonej - najpopularniejsza wersja pesto: bez bazylii, za to z suszonymi pomidorami.




Podziel się linkiem:


Komentarze: