W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Paprykowe pesto

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Sosy

Paprykowe pesto

Oryginalny, mocno paprykowy sos, robiony na zasadzie pesto. Doskonały oczywiście do makaronu, ale także do białego mięsa lub ryby.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • strÄ…k pieczonej czerwonej papryki
  • pÄ™czek Å›wieżej bazylii
  • zÄ…bek czosnku
  • 2 dojrzaÅ‚e pomidory
  • 3 suszone pomidory
  • 2 Å‚yżki orzeszków piniowych
  • Å‚yżka pasty paprykowej (z tubki lub sÅ‚oika)
  • 50 g Å›wieżo startego parmezanu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Paprykowe pesto - Opis przyrzÄ…dzania:

Pieczoną papryke obieramy ze skórki i nasion, kroimy na kawałki. Bazylię myjemy, suszymy i grubo siekamy. Czosnek obieramy i siekamy. Pomidory wkładamy na minutę do wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kawałki. Do malaksera wkładamy paprykę, bazylię, czosnek, pomidory, suszone pomidory, orzeszki piniowe, pastę paprykową (łagodną lub ostrą, w zależności od upodobań) i parmezan. Miksujemy wszystko razem, aż będzie dobrze posiekane, po czym, cały czas miksując, dolewamy oliwę i miksujemy, aż pesto będzie niemal gładkie. Gotowe pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka i dobrze ubijamy. Na wierzch wlewamy trochę oliwy. Przechowujemy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Paprykowe pesto: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: