W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Sos wietnamski nuoc cham

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sosy

Sos wietnamski nuoc cham

To właśnie ten sos, w którym maczamy wietnamskie sajgonki. Możemy również użyć go jako dressingu do sałatek, np. do wietnamskiej sałatki z krewetek.

Kraj pochodzenia: Wietnam

Liczba porcji: 1/2 szklanki

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ostre papryczki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z limetek
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego

Sos wietnamski nuoc cham - Opis przyrządzania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Papryczki myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Cukier, sok z limetek, sos rybny i ocet mieszamy. Dodajemy czosnek i papryczki. Mieszamy tak długo, aż cukier się rozpuści.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Sos wietnamski nuoc cham: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Sos wietnamski nuoc cham przepisy:

  • Kurczak ze stacji kolejowej w Rangunie
    Cały smak tego dania polega na kontrastach: gorący kurczak versus zimny sos do maczania, łagodny smak mięsa versus ostrość chili i imbiru. Danie pochodzi z byłej stolicy Birmy, Rangunu, gdzie ponoć na jednej ze stacji kolejowych cieszyło się szczególnym wzięciem.
  • Zdrowa sałatka z kurczakiem
    Tajski sposób na wykorzystanie resztek kurczaka - z rosołu, z grilla - w zestawieniu z masą warzyw i lekkim limetkowym sosem.
  • Dżem-sos z pomidorów
    Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.
  • Słodko-kwaśny sos chilli
    Smaczny ostry sos do maczania rozmaitych wschodnich kąsków.
  • Różowa sałatka z krewetek
    Konkretnie różowo-zielona sałatka z tajskim sosem i limetkami. Lekka i pyszna.




Podziel się linkiem:


Komentarze: