Romesco podaje się tradycyjnie do pieczonej cebulki dymki (konkretnie do jej katalońskiej odmiany), ale pasuje naprawdę do wszystkiego - wszelkich warzyw, ryb i mięs, szczególnie z grilla. Robimy go w lecie, gdyż jakość papryki i pomidorów jest tu naprawdę kluczowa.
Kraj pochodzenia: Hiszpania-Katalonia
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Sos Romesco - Opis przyrzÄ…dzania:
Chleb tostowy kroimy w kawałki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy chleb i smażymy na złoty kolor, pilnując, żeby się nie przypalił. Studzimy. Pieczoną paprykę kroimy w kawałki. Pomidory zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy pomidory w kawałki. Migdały i orzechy grubo siekamy, po czym podpiekamy na złoty kolor na dużej i ciężkiej patelni, cały czas mieszając. Czosnek obieramy i siekamy. Grzanki, paprykę, pomidory, migdały, orzechy i czosnek wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy pastę pomidorową i ocet winny. Wszystko razem miksujemy na możliwie gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ewentualnie nieco octu lub oliwy. Miksujemy jeszcze raz i przechowujemy w chłodzie. Podajemy w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Sos Romesco: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |