Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.
Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Tapenade z bakłażanem - Opis przyrządzania:
Oiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Kładziemy połówki na blasze przecięciem do góry i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pół godziny, po czym bakłażan studzimy. Do miksera wkładamy oliwki, dodajemy kapary, starannie osączone z zalewy oraz fileciki anchois. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ (skórę i ogonek wyrzucamy). Dokładamy miąższ do miksera. Wszystko razem miksujemy, dolewając w trakcie 10 łyżek oliwy z oliwek. Kiedy wszystkie składniki są już drobno posiekane, doprawiamy tapenade do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować Tapenade z bakłażanem: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |