W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X
Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Tapenade z bakłażanem

Przystawka

Tapenade z bakłażanem

Kolejna wersja prowansalskiej pasty z oliwek, tym razem nieco lżejsza i bardziej warzywna. Jak wszystkie odmiany tapenade - doskonała na grzankach lub jako dip do surowych warzyw. Ta wersja świetnie się też sprawdza w roli sosu do makaronu.

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • średniej wielkości bakłażan
  • 250 g dobrych czarnych oliwek bez pestek
  • 50 g kaparów
  • 10 filecików anchois
  • oliwa z oliwek
  • cytryna

Tapenade z bakłażanem - Opis przyrządzania:

Oiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bakłażan myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Kładziemy połówki na blasze przecięciem do góry i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pół godziny, po czym bakłażan studzimy. Do miksera wkładamy oliwki, dodajemy kapary, starannie osączone z zalewy oraz fileciki anchois. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ (skórę i ogonek wyrzucamy). Dokładamy miąższ do miksera. Wszystko razem miksujemy, dolewając w trakcie 10 łyżek oliwy z oliwek. Kiedy wszystkie składniki są już drobno posiekane, doprawiamy tapenade do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Tapenade z bakłażanem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze: