Smaczna przekąska lub lekki lunch - pieczona papryka z serem i oliwkami. Podajemy z płaskim tureckim chlebkiem, albo z chrupiącą bagietką, doskonałą do wybierania pikantnego sosu.
Kraj pochodzenia: Turcja
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
ZakÄ…ska z papryki w tureckim stylu - Opis przyrzÄ…dzania:
Papryki obieramy ze skórki, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy wzdłuż na pasy. Posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
Kapary odsączamy z zalewy, płuczemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Anchois osączamy z oleju, osuszamy jak wyżej i wraz z kaparami dodajemy do papryki. Odstawiamy na godzinę, ale nie do lodówki.
Serek dzielimy na 4 porcje i nakładamy na talerze, obok serka układamy paprykową sałatkę. Ozdabiamy kilkoma zielonymi oliwkami - najlepiej z pestkami, bo smaczniejsze.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Zakąska z papryki w tureckim stylu: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |