Małe serowe ciasteczka z orzechami są doskonałą pogryzką do drinków. Mogą też stanowić podstawę małych kanapeczek koktajlowych.
Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone-Nowy Orlean
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
200 g miękkiego masła
250 g tartego cheddara
2 szklanki mÄ…ki
łyżeczka pieprzu cayenne
szklanka siekanych drobno orzechów pekanowych
2 łyżeczki kminku
Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
W dużej misce ucieramy mikserem masło i cheddar na jednolitą masę.
Dodajemy przesianą mąkę, pół łyżeczki soli i cayenne. Zagniatamy ręką, dodając usiekane orzechy i kminek.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i łyżeczką nakładamy ciasto - pół łyżeczki na maleńkie ciasteczko lub całą łyżeczkę, jeśli chcemy z ciasteczek zrobić kanapki koktajlowe.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut. Powinny być lekko rumiane, ale nie za bardzo, bo ser zrobi się gorzki. Najlepsze są tego samego dnia.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu: można zrobić wcześniej
Podobne do Serowe ciasteczka z Nowego Orleanu przepisy:
Biscotti z pieprzem i migdałami Szalenie użyteczne i eleganckie biscotti, odpowiednie do wszelkiego rodzaju pasztetów, terrines, rillettes, past serowych. Świetne do pogryzania przy winie, znakomite jako wytworny i oryginalny dodatek do deski serów. Jednym słowem - uniwersalne (i naprawdę bardzo pyszne)!
Ocet paprykowy Bardzo pikantny ocet - dobry komponent różnych sosów o proweniencji kreolskiej.
Przyprawa do shoarmy Shoarma to to, co zazwyczaj nazywamy kebabem lub (w Grecji) gyrros. Przypieczone kawałki mięsa, obracającego się na pionowym rożnie, ładuje się do bułki typu pita lub zawija w płaski wschodni placek, dokładając masę surowych warzyw i sos. Jeśli nie mamy specjalnego sprzętu (a raczej mało kto ma), smażymy paseczki zamarynowanego mięsa na patelni lub rumienimy pod grillem w piekarniku. Reszta bez zmian.
Szaszłyki z lotty (żabnicy) z papryką Lotta, czyli żabnica, czyli monkfish to ryba o wspaniałym, białym i zwartym mięsie, porównywanym często do homara. W tym przepisie robimy z lotty lekko przyprawione szaszłyczki i pieczemy je na grillu.
Ciasteczka imbirowe nr 2 Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
Natalia Korcelli, 2015-12-23 9:42:43
Jeśli chodzi o orzechy, to jasne, robiłam te ciasteczka z włoskimi, myślę, że z migdałami też będą OK. Można je zrobić wcześniej, są tylko trochę mniej smaczne - a może możesz je wrzucić do piekarnika na parę minut w Sylwestra? Wtedy można je zrobić i ze 2 dni wcześniej...
Moja ocena: 5
Pa3lina, 2015-12-22 23:09:14
Hej! Mam pytanie! Czy zamiast pekanów można użyć innych orzechów, np. migdałów? No i czy przygotowując je na Sylwestra mogę upiec je 30.12 wieczorem? Czy lepiej w Sylwestra rano?
Moja ocena: 5